Rosszul állnak a koreai atomtárgyalások

Az észak-koreai atomprogramról tartott hatoldalú tárgyalások közel jutottak vasárnap az összeomláshoz, mivel a tárgyalóküldöttségek nem jutottak dűlőre egymással Észak-Korea energiasegélyekre vonatkozó követeléseit illetően.

Christopher Hill amerikai külügyi államtitkár-helyettes, az amerikai küldöttség vezetője közölte a vasárnapi tárgyalási nap végén: azon akadtak el a tárgyalások, hogy milyen mennyiségű energiasegélyt kapjon Phenjan atomprogramjának felszámolása fejében. Hozzátette, hogy hétfő lesz a mostani tárgyalási forduló utolsó napja. Azzal zárta az előző napok optimista értékeléseivel ellentétes vasárnapi nyilatkozatát, hogy azért még korai lenne a tárgyalások kudarcáról beszélni, hiszen hétfőn elvileg megszülethet még a megállapodás.

A két Korea, az Egyesült Államok, Oroszország, Japán és a vendéglátó Kína képviselői azokra az ösztönzésnek szánt energia- és gazdasági segélyekre összpontosítottak pekingi tárgyalásaikon, amelyekhez Phenjan akkor juthat hozzá, ha lemond atomfegyverprogramjáról. Egy névtelenül nyilatkozó diplomata elárulta, hogy óriási szakadék tátong a segélyekre vonatkozó “számok és mennyiségek” tekintetében. A Kyodo japán hírügynökség szerint Észak-Korea évente több mint kétmillió tonna fűtőolajjal egyenértékű energiasegélyre tart igényt annak fejében, ha megteszi a kezdő lépéseket atomprogramja felszámolásában.

Címkék: külföld