Litvinyenko-ügy: Lugovoj kiadatását kérik

Andrej Lugovoj orosz üzletember, volt KGB-ügynök és testőr kiadatását fogja kérni a brit kormány Moszkvától a Litvinyenko-gyilkosság ügyében, mert elégséges bizonyíték gyűlt össze ellene.

Az egykori orosz kém, Alekszandr Litvinyenko a mérgezés feltételezett napján, november 1-jén a londoni Millennium Hotelben teázott két másik orosz exügynökkel, Dmitrij Kovtunnal és Andrej Lugovojjal, akiket a Scotland Yard a hírek szerint kezdettől gyanúsítottként kezel.

A The Guardian magas rangú brit kormányforrásokat idézve pénteken azt írta: a Scotland Yard olyan dossziét készül átadni az ügyészségnek, amelyben megítélése szerint elegendő bizonyíték van Andrej Lugovoj ellen a vádemelésről szóló döntéshez. A legnagyobb baloldali brit napilap szerint London már a jövő hónapban elküldheti az orosz félnek a kiadatási kérelmet, jóllehet brit kormányilletékeseknek meggyőződése, hogy Moszkva cserébe Borisz Berezovszkij – a Londonban élő oligarcha, Nagy-Britanniától menedékjogot kért – orosz milliárdos kiadatását fogja követelni.

Moszkva – jóllehet az orosz alkotmány tiltja orosz állampolgárok kitoloncolását az országból – hajlana egy olyan alkura, amelynek alapján átadná Lugovojt, ha a britek kiadják Berezovszkijt – áll a brit napilapban. Brit kormányforrások szerint azonban „nehéz megértetni” az orosz hatóságokkal, hogy a brit bíróságok teljesen függetlenek, és Berezovszkijt a bírósági végzés miatt nem lehet arra kényszeríteni, hogy visszatérjen Oroszországba.


A The Guardian szerint brit kormánykörökben attól tartanak, hogy ennek diplomáciai és gazdasági következményei is lehetnek a két ország kapcsolatában.

Címkék: külföld