Orvos segítette halálba az eutanáziáért küzdő olaszt

Egy olasz orvos segítette a halálba a lélegeztetőkészülék lekapcsolásával azt az izomsorvadásban szenvedő olasz férfit, aki betegsége végső stádiumának megkönnyítése érdekében a kegyes halálhoz való jogát követelte.

Mario Riccio, az észak-olaszországi Cremona kórházának altatóorvosa egy római sajtótájékoztatón jelentette be, hogy teljesítette Welby kérését: lekapcsolta a beteget életben tartó lélegeztetőkészüléket, és gyógyszerekkel enyhítette a haldokló szenvedését. Riccio közlése szerint a férfi szerda késő este, éjfél előtt fél órával halt meg.


Welby halálhírét az egyik olasz párt elnöke jelentette be csütörtökön. “Piergiorgio Welby meghalt. … Elérte, amiért küzdött” – fogalmazott az olaszországi Radikális Párt rádiójában a párt vezetője, Marco Panella, aki támogatta a római katolikus országban nagy vihart kavart kérelmet.


Egy római bíró szombaton azzal utasította el a lélegeztetőkészülék lekapcsolására vonatkozó kérelmet, hogy bár Welbynek alkotmányos joga a kezelés elutasítása, az olasz jogszabályok nem engedik az életmentő beavatkozások megtagadását.


A 60 éves Welby izomsorvadását tizenéves korában diagnosztizálták, 1997 óta szondával táplálták, és lélegeztetőkészülékkel mesterségesen tartották életben. Állapota akkor rosszabbodott hirtelen, amikor tavaly nyáron elutasította a szondán keresztül történő táplálást. Az utóbbi hónapokban azzal vált ismertté a katolikus országban, ahol a Vatikán tiltja az eutanázia alkalmazását, hogy a kegyes halálhoz való jogáért folytatott küzdelme során az olasz bíróságoktól és a köztársasági elnöktől kérelmezte lélegeztetőkészülékének lekapcsolását.


A nap folyamán Riccio doktort és Marco Cappatót, a Radikális Párt európai parlamenti képviselőjét kihallgatta a római rendőrség. A kihallgatásra a Digos, a belbiztonsági és terrorizmus ellenes ügyekkel foglalkozó különleges egységek központjában került sor, és mint Cappato elmondta, mindössze negyedórás volt. “Mint az esetről tájékozott személyeket hallgattak ki minket, egyelőre nincsen tudomásom arról, hogy igazságügyi vizsgálatot indítottak volna” – mondta a politikus.

Címkék: külföld