Újságírók kémkedtek Schröder alatt?

Újabb vád érte a német hírszerzést azzal kapcsolatban, hogy fizetség ellenében újságírókat használt fel információgyűjtésre a Schröder-kormány alatt.

Ezúttal a tekintélyes Focus hírmagazin tudósított legfrissebb számában arról, hogy a német Bundesnachrichtendienst (BND) a korábbi – Gerhard Schröder kancellár vezette – kormánykoalíció idején rendszeresen foglalkoztatott külföldön dolgozó német újságírókat a számára szükségesnek vélt információk beszerzésére. A hetilap ennek kapcsán olyan aktákra hivatkozott, amelyek jelenleg a hírszerzés tevékenységét vizsgáló parlamenti bizottság birtokában vannak.

A Focus értesülése szerint a BND mintegy húsz, külföldön dolgozó német újságírót – többnyire úgynevezett szabadúszó sajtómunkatársakat – használt fel a hírszerzés munkájánák támogatására. Egy-egy jelentésért – annak tartalma szerint – a BND 150 és 1000 euró közötti honoráriumot fizetett. A Focus külön is megemlített egy olyan esetet, amikor a hírszerzés pénzügyi támogatással segített egy meg nem nevezett kelet-európai országban dolgozó riportert egy sajtóiroda felállításában, hogy ily módon is hozzájáruljon a “kémtevékenység” leplezéséhez.
Az elmúlt hónapokban mind több információ látott napvilágot a BND és az újságírók rejtett kapcsolatairól. Tavasszal arra derült fény, hogy a BND, miközben azt kutatta, hogy hol szivárognak ki a szolgálattól információk, újságírókat figyeltetett meg, továbbá újságírókat bérelt fel – fizetség ellenében – annak kiderítésére, hogy ki min dolgozik. A hírszerzést állítólag különösen érdekelte, hogy mire készül a Der Spiegel hamburgi hetilap, a leleplező és tényfeltáró újságírás németországi éllovasa.

A leleplezések elsősorban ellenzéki körökben nagy felháborodást váltottak ki, egyes ellenzéki képviselők az egykori keletnémet állambiztonsági minisztérium, a Stasi módszereihez hasonlították BND eszközeit.

Mindennek nyomán a berlini kancellári hivatal a sajtószabadság védelmében utasításba adta, hogy a német hírszerzés a hírkiszivárgások okainak keresése közben nem használhat fel újságírókat.

A mostani információkkal kapcsolatban a BND egyelőre nem foglalt állást. A korábbiakban összefüggésben közvetve beismerte, hogy “hibát követett el.”

Címkék: külföld