Demonstrációk Varsóban

A kormánykoalíció pártjai, és az ellenzék is tüntetett Varsóban szombaton, a demonstrációkon becslések szerint 20 ezren vettek részt.

Mintegy 20 ezren vettek részt a lengyel kormánykoalíció két pártja által külön-külön, illetve a fő ellenzéki párt által rendezett felvonulásokon és tömeggyűléseken szombaton Varsóban, ahol az ellenzék ismét a kormány lemondását és előre hozott választásokat követelt.


A vezető kormánypárt, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) a varsói Kultúra és Tudomány Palotája előtt tartotta nagygyűlését “Szolidáris Lengyelország” jelszóval, több mint 4 ezer résztvevővel. Jaroslaw Kaczynski pártelnök, kormányfő egyebek között arról beszélt, hogy kormánya “vissza akarja adni az országot a nemzeti közösségnek”, s hogy “a PiS programja minden becsületes lengyel programja”. Lengyelországnak nyugalomra, biztonságra, igazságra és békére van szüksége – hangsúlyozta, hozzátéve: a PiS meg akarja védeni a többségi kormányt, mert a “liberális alternatíva” nem erősíteni, hanem rombolni fogja a közösséget, “a gyöngébbektől fog elvenni, és az erősebbeknek fog adni”.


A fő ellenzéki párt, a közvélemény-kutatásokat vezető jobboldali liberális Polgári Platform (PO) “kék menetén” 9-13 ezer ember vett részt. A PO hívei, élükön a párt vezetőivel az Európa Hoteltől a királyi palota elé vonultak. Donald Tusk, a PO vezetője beszédében azt mondta, hogy Lengyelországnak szolidaritásra és szabadságra van szüksége. A néhai II. János Pál pápa szavait idézve – “nincs szolidaritás szeretet nélkül” – kijelentette: “Lengyelországot olyan embereknek kell kormányozniuk, akik emlékeznek a pápai tanításra, hogy nem lehet az egyik embert szembefordítani a másikkal”. Ismételten követelte a kormány lemondását és az előre hozott választások időpontjának kitűzését.


A kormánykoalíció kisebbik pártja, a nemzeti radikális Lengyel Családok Ligája (LPR) mintegy másfél ezer résztvevővel “a fehér rózsa menetét” rendezte meg szombaton Varsóban. A menet a szejm elől a nemzeti bank székházához vonult. Roman Giertych pártelnök, miniszterelnök-helyettes, közoktatási miniszter beszédében követelte, hogy a parlament foglalkozzon végre a pártja által benyújtott “kommunistátlanítási törvényjavaslattal”, amely megtiltaná a közéleti funkciók betöltését a volt kommunista párt tisztségviselői, aktivistái számára. Követelte a sajtótörvény megváltoztatását és olyan televíziókat, amelyekben “nem hazudnak”, amelyek “tiszteletben tartják a nemzeti és keresztény értékeket”.


A tömegben felhangzottak a Lengyel Nemzeti Bank hamarosan távozó elnökének, Leszek Balcerowicznak a bebörtönzését követelő jelszavak is. A három párhuzamos nagygyűlés kisebb incidensektől, anarchista és antiglobalista csoportok ellentüntetésétől eltekintve nyugalomban zajlott le.

Címkék: külföld