Francia felügyelettel dúsítana uránt Teherán

Teherán javaslatot tett kedden arra, hogy Franciaország hozzon létre egy konzorciumot az iráni urán dúsítására. Ezáltal teljesülne a nemzetközi közösség követelése, hogy legyen ellenőrizhető ez a nukleáris tevékenység.

“Franciaország az Eurodif és az Areva cégeken keresztül ellenőrizni tudja urándúsító tevékenységünket” – mondta Mohammed Szaídi, az iráni atomenergia-hivatal helyettes vezetője a France-Info francia rádiónak nyilatkozva.

Franciaország, az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja egyike az iráni nukleáris tevékenység felfüggesztését követelő nagyhatalmaknak, egyúttal az atomenergiától leginkább függő országa a világnak: villamosenergia-szükségletét háromnegyed részben atomerőművekben termeli meg, és több világszínvonalú atomipari cége van.


Lehetséges verziók


Az Areva és az Eurodif egyelőre nem nyilatkozott az iráni javaslatról. Az Areva állami tulajdonú, s több más országban is jelen van. Az Eurodif már tevékenykedett Iránban. Teherán azt állítja, hogy a cég franciaországi urándúsító üzemében tárolnak 50 tonnányi olyan urán-hexafluorid gázt (a dúsított urán nyersanyagát), amely a közép-keleti ország tulajdona, de nem teszik lehetővé számára a használatát.

Oroszország – annak a gyanúnak az eloszlatására, hogy Irán atomfegyver előállítására használja a dúsított uránt – korábban már felajánlotta Teheránnak, hogy saját területén elvégzi az iráni urán dúsítását, de Teherán elutasította ezt.


Folytatódó tárgyalások


Ali Laridzsáni iráni főtárgyaló és Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főbiztosa egy hétfő esti telefonbeszélgetés során az iráni nukleáris dossziéról szóló tárgyalások folytatásáról döntött. Mint arról az Isna és Mehr iráni hírszolgálati irodák kedden egy hivatalos teheráni közleményre hivatkozva beszámoltak, Laridzsáni és Solana több mint egy órán át tárgyalt egymással, és megállapodott arról, hogy a következő napokban is kapcsolatban maradnak.

Solana hétfőn Helsinkiben az európai védelmi miniszterekkel közösen tartott sajtókonferenciáján figyelmeztetett: Iránnak nem áll rendelkezésére korlátlan idő ahhoz, hogy felfüggessze urándúsítási programját. Az EU-főbiztos és az iráni főtárgyaló a múlt héten szerdán és csütörtökön Berlinben találkozott, de megbeszéléseiken nem történt érdemi előrelépés. Kedden Teheránba várják Igor Ivanovot, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkárát, aki szintén Laridzsánival tárgyal az iráni nukleáris programról.

Címkék: külföld