Az iráni atomprogramról tárgyal Solana és Laridzsáni

Kedden Brüsszelben találkozik egymással újra Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Ali Laridzsáni nukleáris ügyekben illetékes iráni főtárgyaló - jelentette az ISNA iráni hírügynökség.

Az ISNA hétfői jelentésében felidézi, hogy Laridzsáni a múlt héten kifejezte hajlandóságát, hogy folytatja a tárgyalásokat Brüsszellel az iráni atomprogrammal kapcsolatos nézeteltérések rendezése végett. “A párbeszéd azzal a céllal folytatódik, hogy létrejöjjön a stabilitás légköre és a térségbeli biztonság” – mondta a főtárgyaló, aki az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács titkára is.

A két politikus a hónap első felében már megbeszélést folytatott Bécsben arról az ajánlatról, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország dolgozott ki az iráni atomprogramra vonatkozóan. A következő megbeszélést rendre elhalasztották, csak tanácsadóik cseréltek eszmét.

Javier Solana arról akarja meggyőzni Teheránt, fagyassza be az urándúsítással kapcsolatos tevékenységét, hogy megkezdődhessenek a tárgyalások az ellentételezésül felkínált kereskedelmi, biztonsági és technológiai kedvezményekről.

Címkék: külföld