Bizonytalan a következő osztrák kormány összetétele

Továbbra sem tudni, hogy az egy hét múlva tartandó parlamenti választások eredményeként milyen kormánya lesz Ausztriának, valószínű azonban, hogy kormánykoalíció lép majd megint hivatalba, de a szilárd parlamenti többség nem kétséges.

A Profil című osztrák hetilap hétfői számában ismertetett legfrissebb felmérés szerint csak 4 párt képviselői jutnának a bécsi parlamentbe, ha ma tartanák a választásokat. A Wolfgang Schüssel kancellár vezette Osztrák Néppárt (ÖVP) végezne az élen 37 százalékos eredménnyel, majd az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) következne 35 százalékos támogatottsággal. A Zöldek 11, a Jörg Haider által „elhagyott” és idegenellenes retorikáját nagyon felerősített Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) pedig 10 százalékos eredményt érne el.

Kisebbségi kormány lehet

A felmérés eredményeiből annyi már most világos, hogy az ÖVP még az FPÖ-vel koalícióban sem támaszkodhatna szilárd parlamenti többségre, ahogyan az ellenzéki szociáldemokraták sem tudnának az ugyancsak ellenzéki Zöldekkel 50 százalékosnál nagyobb parlamenti többséget elérni. Így kétpárti kormány csak akkor léphetne hivatalba, ha azok vállalnák a kisebbségi kormányzás minden terhét, ami nem valószínű.

A matematika szabályai alapján Schüssel kancellár csak akkor tudna szilárd kormányt alakítani, ha abban az FPÖ-n kívül a Zöldek is képviseltetnék magukat, amire azonban elméletileg is alig van esély. A parlamenti erőviszonyok alapján szilárd kormány alakulhatna, ha ismét ÖVP–SPÖ nagykoalíció jönne létre, amire a múltban többször is volt példa. A végső szót azonban erről majd az október 1-jei választásokon mondják ki a választók.

Napirenden a Strabag-ügy

A választási kampányban az utóbbi napokban a pártfinanszírozás kérdése került előtérbe, miután Hans-Peter Martin képviselőjelölt, aki önálló listával indul az októberi választáson, felvetette, hogy a Strabag építőipari cég pénzeket juttathatott az osztrák szociáldemokratáknak. Martin szerint a cég egy másik vállalaton keresztül magyarországi pártokat is támogatott.

A szociáldemokraták a hétvégén „visszavágtak”, mert megvádolták Wolfgang Schüssel kancellárt, hogy évekkel ezelőtt osztrák cégek fizették az egyik szófiai útját. A kereszténydemokrata kormányfő szóvivője cáfolta a vádat, és közölte, hogy a kancellár hivatalos látogatáson tartózkodott Bulgáriában.

Címkék: külföld