Árokrendszerrel vennék körül Bagdadot

Ötvenegy holttestet fedeztek fel 24 óra leforgása alatt Bagdad különböző pontjain. Az eddig azonosítatlan áldozatok vélhetően vallási erőszakhullámnak estek áldozatul. Az iraki vezetőség árokrendszer kiépítését tervezi a főváros köré.

Az Irakban állomásozó amerikai csapatok szóvivője, William Caldwell csütörtökön arról számolt be, hogy a megelőző 24 órában “vallási indíttatású erőszakhullám” szedett áldozatokat Bagdadban, melynek 49 ember esett áldozatul. Pénteken el-Anbár tartományban fegyveres támadás áldozata lett egy amerikai tengerészgyalogos, Bagdadtól északnyugatra pedig az út mentén elhelyezett pokolgép ölt meg egy gyalogosan járőröző amerikai katonát.

Az iraki belügyminiszter bejelentette, hogy a közeljövőben fokozzák a biztonsági ellenőrzést Bagdadban, olyan módon, hogy árkokat ásnának a város köré, és ellenőrzési pontokkal vennék körül, értesült a BBC. Így az iraki fővárosban mindössze 28 ellenőrzési ponton keresztül lehetne majd bejutni. A fontosabb helyszínek pedig fegyvereket és robbanószereket kereső eszközökkel is fel lennének szerelve. A Bagdad körüli árokrendszer kialakítása – melynek munkálatait kevesebb, mint három hónapon belül elkezdik – azonban több hónapot is igénybe venne. Az iraki vezetőség azt követően hozta nyilvánosságra a tervet, hogy az utóbbi időben folytatódott az erőszakhullám Bagdadban. Kedd óta összesen száznál több holttestet találtak az iraki fővárosban és környékén, sokukon kínzás nyomai látszottak.

Címkék: külföld