Törékeny békét hozhat a palesztin egységkormány

Napokon belül megalakulhat a palesztin egységkormány, melytől a békefolyamat újjáéledését várják, a palesztin kormányfő ugyanakkor kijelentette, hogy a Hamasz és a Fatah együttműködésével létrejövő új kabinet sem fog tárgyalni Izraellel.

Az új kormány sem fog tárgyalni a zsidó állammal, a tárgyalás a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) dolga, nem a kormányé – mondta Iszmáil Háníje, a Hamász-kormány miniszterelnöke, aki hétfőn megállapodott az ellenzéki Fatah mozgalmat vezető Mahmúd Abbász palesztin elnökkel arról, hogy a nemzetközi elszigetelődésének megszüntetésére és a nemzetközi segélyhez jutás érdekében egységkormányt hoznak létre.

Haníje a tárgyalást elutasító nyilatozatával lehűtötte azokat a reményeket, amelyeket az egységkormány alakulása keltett, s cáfolta a Hamász-kormány egyik tisztségviselőjének szavait, aki korábban azt mondta, hogy a tárgyalások felújítása a leendő kormány részéről nem ütközik majd akadályba.

Bizonytalan feltételek

Egy palesztin egységkormány csak akkor adhat új lendületet a békefolyamatnak, ha elismeri Izraelt államként, elítéli az erőszakot, és biztosítja a Hamász fegyveresei által elrabolt izraeli katona szabadon engedését – közölte az izraeli külügyi szóvivő, miután Gázában bejelentették a nemzeti egységkormány létrejöttét megalapozó megállapodást. Ha a palesztin kormány megfelel ezeknek a feltételeknek, az “megnyitja az utat a tárgyalások felgyorsulása előtt, és új lendületet adhat a békefolyamatnak” – fogalmazott Mark Regev.

Az egységkormány nem gördít majd akadályt az elé, hogy Abbász elnök tárgyaljon Izraellel –árnyalta a palesztin kormány álláspontját Gázi Hamad, a távozó Hamász-kormány szóvivője kedden az izraeli hadsereg rádiójának nyilatkozva. A Hamász vezette kormány mindig hangoztatta, hogy az elnök szabadon tárgyalhat Izraellel, de mivel a parlamentben a mozgalom tagjai vannak többségben, az Abbász által kötött megállapodásokat nem iktatnák törvénybe. A szóvivő ugyanakkor – mint mondta – kétli, hogy Izrael hajlandó lesz tárgyalni akár az egységkormánnyal is. Nem lehet tudni, hogy Hamad a kormány véleményét közölte-e vagy a sajátját. Az sem ismert, hogy lesz-e tisztsége az új kormányban. A Hamász álláspontjának finomodására utal, hogy a szóvivő közölte: a palesztinok készek megalapítani független államukat az Izrael által 1967 óta megszállt palesztin területeken.

Homályos pontok

Előzőleg a Hamász közölte: Abbász beleegyezett, hogy Iszmáil Haníje maradjon a miniszterelnök. Ezt a Palesztin Hatóság elnökségénél egyelőre nem erősítették meg. Haníje annyit mondott, hogy az új kormányban is megtartaná posztját, s kijelentette: reményei szerint “a nagyon közeli jövőben” létrejöhet a koalíció. “Remélem, hogy miután majd egyetértésre jutottunk a kormány összetételéről, nagyon rövid időn belül létrejönnek megalakulásának alkotmányos feltételei is”.

Haníje nem nyilatkozott arról, hogy megegyezésre jutottak-e három központi kérdésben: az erőszak elítélésében, Izrael állam elismerésében és korábbi izraeli-palesztin béke-megállapodások elfogadásában. A nemzetközi közösség – élén az Egyesült Államokkal – e három feltételhez kötötte bármely Hamász vezette kormány elismerését. A Hamász mindeddig visszautasította ezeket a feltételeket.

EU-remények

Az Európai Unió kedden üdvözölte a nemzeti egységkormány létrehozásáról szóló palesztin megállapodást, egyúttal kifejezte reményét, hogy ennek révén az izraeliek és a palesztinok felújítják béketárgyalásaikat. Az EU soros finn elnöksége nem utalt arra közleményében, hogy felveszi-e a kapcsolatot az egységkormánnyal, és felújítja-e a palesztinok segélyezését.

Az EU a Hamász radikális szervezet választási győzelme és kormányalakítása után felfüggesztette a palesztinok segélyezését, és megszakította a kapcsolatot a kormánnyal, mert a Hamasz nem ismeri el Izrael létét, és nem hajlandó lemondani az erőszak alkalmazásáról. Az EU-elnökség leszögezte: meggyőződése szerint csak egy tárgyalásos úton megszülető, két állam egymás mellett éléséről szóló megállapodás hozhat tartós békét Izrael és a palesztinok között.

Címkék: külföld