Békét kötött a tálibokkal a pakisztáni kormány

Az öt éve tartó erőszakkampány végét ígérő béke-megállapodást kötött kedden a pakisztáni kormány az ország északnyugati részén tevékenykedő tálib-barát fegyveres mozgalommal.

Az egyezmény értelmében a tálib-barát vázirisztáni fegyveresek nem nyújthatnak menedéket külföldi fegyvereseknek, nem kelhetnek át az afgán határon, hogy támadják az ottani hadsereget, illetve az Afganisztánban állomásozó koalíciós erőket.

A felkelők vállalták azt is, hogy nem hajtanak végre merényleteket pakisztáni kormányilletékesek és biztonságiak, illetve kormánybarát törzsi vezetők és újságírók ellen, tartózkodnak továbbá a “párhuzamos intézmények” létrehozásától. Ennek fejében a kormány már szabadon bocsátott az elmúlt években bebörtönzött 132 észak-vázirisztáni fegyverest.

A “tartós békét” szavatoló egyezményt Azad Han, a fegyveres mozgalom vezetője írta alá Fahr-e-Alammal, a pakisztáni kormány illetékesével egy Miran Sah-i iskolában. Az említett város az afgán határhoz közeli félautonóm Észak-Vázirisztán székvárosa. A “törzsi területként” emlegetett térségbe több tízezer katonát vezényelt a pakisztáni kormány, miután a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások miatt az amerikai csapatok megszállták Afganisztánt.

A fegyveres konfliktus majd öt éven át tartott a pakisztáni hadsereg és az észak-vázirisztáni törzsek fegyveresei között, akik feltételezések szerint szövetségei voltak az afganisztáni szélsőséges táliboknak és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek. Pakisztáni források szerint az összetűzésekben eddig legkevesebb 350 katona, több száz felkelő és polgári lakos vesztette életét. A vázirisztáni fegyveresek májusban tűzszünetet hirdettek, és a “törzsi vének” közvetítésével béketárgyalásokat kezdtek a kormány illetékeseivel.

Címkék: külföld