Ügyészség előtt a renitens utasok ügye

Átadták a holland ügyészségnek annak a 12 utasnak az ügyét, akiket az amerikai Northwest légitársaság járatán tanúsított viselkedésük miatt vettek őrizetbe, miután az Indiába tartó gépet vissza kellett fordítani Amszterdamba –jelentette be a rendőrség.

Az ügyészségnek három napja van arra, hogy eldöntse, vádat emel-e a rendbontó utasok ellen, akik miatt szerdán a német légtérben vissza kellett fordítani az indiai Mumbai (Bombay) városába tartó amerikai gépet. A gép visszatérésének az volt az oka, hogy a repülőgép személyzetének és a járaton tartózkodó fegyveres légi kísérőnek gyanús lett az utasok egy csoportjának mobiltelefon-használata a repülőgép felszállását követően.

Egy neve elhallgatását kérő amerikai kormányzati tisztviselő szerint a gyanúsan viselkedő utasok telefonjaikat használták, és egymás között cserélgették a gép felemelkedése alatt, amit pedig átlagos utasok nem tennének. A holland védelmi minisztérium közlése szerint a pilóta az incidenst követően visszafordította a járatot az amszterdami Schiphol repülőtérre, ahová a gépet a légierő két F–16-os harci gépe kísérte vissza.

A holland terrorellenes küzdelem országos koordinátora úgy nyilatkozott: egyelőre nincs ok arra, hogy felemeljék a terrorriadó szintjét az országban. Áprilisban egy Madridba tartó repülőgépet fordítottak vissza Hollandiába, miután egy utas gyanúsnak minősítette egy férfi viselkedését. Utóbb kiderült, hogy az illetőnek nem voltak rossz szándékai.

Címkék: külföld