Megkezdődött a G8

Az amerikai és az orosz elnök megbeszélését követően megkezdődött a világ hét legfejlettebb államát és Oroszországot tömörítő G8 tárgyalása Szentpéterváron.

A hét vezető ipari demokrácia és Oroszország állam- és kormányfői vasárnap délelőtt először az energiabiztonságról, a járványellenes küzdelemről és az oktatásról kezdtek tárgyalni, amelyek a csúcs hivatalos témáit alkotják.

Mindamellett a csúcsra rányomta bélyegét Izrael libanoni offenzívája, amely a síita Hezbollah milícia megbüntetését célozza. George W. Bush amerikai elnök, aki Tony Blair brit miniszterelnökkel folytatott megbeszélést, kijelentette: az Egyesült Államok üzenete az, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát, bár gondolnia kell a következményekre is. Ezért mérsékletet sürgetünk – mondta Bush, úgy vélve, hogy a legtöbb vezető kezdi felismerni a problémák gyökerét.

Stephen Hadley amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó jelezte: George Bush elnök arra törekszik, hogy a csúcs zárónyilatkozata világosan mutasson rá a Hezbollah, valamint Szíria és Irán felelősségére az Izraellel való jelenlegi konfliktusban.

Ezzel szemben bár Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte, hogy Izrael aggodalmai megalapozottak, s megengedhetetlennek nevezte az emberrablásokat és a rakétacsapásokat, egyúttal hangsúlyozta: az ellencsapásnak arányosnak kell lennie, és a lehető leghamarabb véget kell vetni a vérontásnak. Putyin álláspontját több más G8-tag is osztja.

Blair azt mondta, hogy a legfontosabb a helyzet lecsillapítása, és a G8 vezetői keményen dolgoznak majd egy közös álláspont kialakításán.

A csúcs hivatalos munkáját vasárnap bonyolítják le, hétfőn pedig a feltörekvő országok képviselőinek bevonásával gazdasági problémákat vitatnak meg.

Címkék: külföld