Az USA nem ad több időt Teheránnak

Visszautasította az amerikai vezetés pénteken azokat az iráni felvetéseket, hogy Teheránnak több időre van szüksége az ország atomprogramja ügyében átadott hathatalmi kezdeményezés megválaszolására: Nicholas Burns külügyi államtitkár Brüsszelben leszögezte, hogy Washington legkésőbb jövő szerdán várja az irániak válaszát.

A világ hét legiparosodottabb államát és Oroszországot tömörítő G8-csoport külügyminiszterei csütörtöki moszkvai találkozójukon leszögezték, hogy július 5-én “egyértelmű és lényegi választ” várnak Irántól arra a hathatalmi – az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország által összeállított – ajánlatcsomagra, amely különböző együttműködési lehetőségeket ajánlott fel, ha Teherán felfüggeszti urándúsítását.

Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter még aznap közölte, hogy csak augusztusban fognak válaszolni – Burns viszont (aki a harmadik számú vezető az amerikai külügyminisztériumban) emlékeztetett arra, hogy az atomkérdés iráni főtárgyalója, Ali Laridzsáni jövő szerdán, azaz július 5-én Brüsszelben találkozik Javier Solanával, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével. “A jövő héten ebben a városban lesz egy találkozó, s mi azt várjuk, azt reméljük, hogy Laridzsáni választ ad nekünk. Ez nem egy bonyolult ajánlat… S mi mindig is azt mondtuk, hogy hetekről, nem pedig hónapokról van szó” – mondta az amerikai politikus, utóbbi szavaival a válasz határidejére célozva.

Annak kapcsán, hogy vajon mi történik, ha az irániak mégsem közlik álláspontjukat a jövő héten, Burns csak annyit közölt, hogy az ENSZ BT öt állandó tagjának, valamint Németországnak a külügyminiszterei július 12-én külön tanácskozást tartanak a Laridzsáni-Solana találkozó eredményeinek áttekintésére, majd pedig július 15-én rendezik meg a G8-ak csúcsértekezletét, ahol “lényegi döntések” születhetnek.

Címkék: külföld