A jobboldal nyert Csehországban

Az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt nyerte 38 százalékos támogatottsággal az első becslések szerint a csehországi képviselőházi választást. A kormányzó szociáldemokraták a voksok 30 százalékát kapták, a zöldek első alkalommal jutottak be a parlamentbe.

A 24 ezer személy válaszán alapuló exit-poll eredményét, amelyet a prágai SC and C közvélemény-kutató intézet készített, a közszolgálati Cseh Televízió közölte röviddel a választási helységek bezárása után. A felmérés szerint a parlamenti alsóházba öt párt került be, a választási részvétel pedig 65 százalékos volt, ami hét százalékkal magasabb, mint négy évvel ezelőtt.

Az első becslések szerint a kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt 30, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja 12, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt nyolc, míg a Zöldek Pártja hét százalékot kapott. Az eddigi koalíciós Szabadság Unió-Demokratikus Unió nem jutott be a parlamentbe.

Ha a becslés helytálló, a polgári demokraták nyolc év után alakíthatnak újra kormányt. Vlastimil Tlusty, a párt egyik vezetője megerősítette, hogy a polgári demokraták győzelmük esetén koalíciós kormányt alakítanának a kereszténydemokratákkal.


Szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a becslések eredménye a szavazatok összeszámlálása után még akár jelentősen is módosulhat: közismert például, hogy a kommunistákra a múltban mindig jóval többen szavaztak, mint ahányan azt nyíltan beismerik.

Címkék: külföld