AZ EU Iránról szóló javaslatáról tárgyalnak

Az iráni atomdossziéról és az Európai Unió Teheránnak tett együttműködési javaslatáról tárgyalnak Londonban szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország képviselői.

A külügyminisztériumok politikai igazgatói szintjén szervezett konzultációt eredetileg múlt hét péntekére tervezték, de szinte azonnal el is halasztották. Diplomaták szerint azért, mert több időre van szükség az előzetes egyeztetésekhez. A felek azzal kapcsolatban finomítják álláspontjukat, milyen ösztönzőket ajánljanak Teheránnak, és miféle büntetőintézkedéseket helyezzenek kilátásba a nyugati gyanú szerint atomfegyver megszerzésére törekvő Iránnal szemben.

Értesülés szerint könnyűvizes atomreaktort készül felajánlani Iránnak az Európai Unió három legnagyobb hatalma annak az ösztönző csomagnak a részeként, amellyel urándúsítási programjának befagyasztására próbálják rávenni a teheráni vezetést. Az ajánlatcsomag tartalmazta az EU ígéretét arra is, hogy Teheránnal együttműködve fáradozik a közel- és közép-keleti politikai és katonai helyzet rendezésén és a térség atomfegyver-mentesítésén.

Címkék: külföld