A szén-dioxidot reklámozza az amerikai energialobbi

„Szén-dioxid: szerintük szennyezés, szerintünk élet" – ezzel a mottóval mutatott be egy konzervatív lobbicsoport két reklámfilmet a klímaromboló gáz arculatának javítására.

„Hol lennénk ma szén-dioxid nélkül?” – teszi fel a kérdést az amerikai energiaipari lobbi reklámspotja, utalva az egykori alelnök, Al Gore egy a klímaváltozást bemutató dokumentumfilmet népszerűsítő klipjére. Az interneten közzétett videoklipek tartalmukban „a néphülyítés határát súrolják” – írja a Spiegel Online.

„A szén-dioxidot felszabadító energiahordozók szabadítottak fel bennünket a nehéz fizikai munka alól, könnyebbé tették életünket, lehetővé teszik számunkra mindazon dolgok előállítását és szállítását, amelyekre szükségünk van.”

A kép elsötétül. „Most pedig néhány politikus káros anyagnak szeretné beállítani a szén-dioxidot. Képzeljék el, hogy sikerül nekik – hogy nézne ki akkor az életünk?”

A reklámspotokat egy héttel az „Egy kényelmetlen igazság” című dokumentumfilm amerikai premierje előtt mutatták be. A filmet Al Gore népszerűsíti egy interneten terjesztett videoklippel. Ebben az egykori alelnök a klímaváltozás káros hatásaira kívánja felhívni a nézők figyelmét. Az Egyesült Államokban először esik ezzel nyilvánosan szó arról, hogy a klímaváltozás egyáltalán létezik, és annak következményei is vannak.

Címkék: külföld