Elhagyhatta a magánzárkát Hodorkovszkij

Visszahelyezték egy közös cellába Mihail Hodorkovszkij orosz olajmágnást, akit azt követően csuktak magánzárkába, hogy egyik rabtársa megkéselte – jelentette be Jurij Kalinyin, az orosz büntetés-végrehajtási szervezet igazgatója csütörtökön.

Kalinyin szerint a saját biztonsága érdekében helyezték magánzárkába április 20-án a szibériai börtönben raboskodó Hodorkovszkijt, míg ügyvédei szerint a hatóságok lépése védencük akaratának megtörésére irányult.

Az orosz büntetés-végrehajtási szervezet igazgatója nem adott magyarázatot arra, miért térhetett vissza Hodorkovszkij a közös cellába, csupán annyit mondott, hogy az elítélt olajmágnás börtönbüntetésével kapcsolatos összes döntésnek „objektív okai” vannak.


A Yukos olajipari vállalat egykori alapítója, Oroszország valamikori leggazdagabb embere azért került magánzárkába, mert egyik fogolytársa egy saját maga által eszkábált késsel megsebesítette. A védő beszámolója szerint Hodorkovszkijt az arcán vágta meg rabtársa, miután valamin összeszólalkoztak.


Mihail Hodorkovszkijra tavaly szeptemberben szabott ki nyolcévi szabadságvesztést egy moszkvai bíróság nagy összegű csalás és adócsalás címén.

Címkék: külföld