Brüsszelbe költöztetnék az Európai Parlamentet

Európai parlamenti képviselők internetes felhívásban sürgetik, hogy az EU törvényhozása teljes egészében Brüsszelben végezze munkáját, és ezzel fejezzék be az európai adófizetők pénzének elherdálását.

A kezdeményezők remélik, hogy a petícióhoz legalább egymillió ember csatlakozik majd. Ez szimbolikus szám: az európai alkotmány szerint ugyanis egymillió aláírás esetén az európai szerveknek kötelező foglalkozniuk a felvetett kérdésekkel. Az EP három székhellyel működik: munkája legnagyobb részét Brüsszelben végzi, de titkársága Luxemburgban van, a képviselők minden hónapban négy napon át a franciaországi Strasbourgban üléseznek.

Ennek a megosztottságnak már régóta számos bírálója van, mert a havonkénti költözködés rengeteg kényelmetlenséggel, s ráadásul felesleges kiadásokkal jár: az Európai Parlament titkárságának számításai szerint ha minden tevékenység egy helyen, értelemszerűen Brüsszelben összpontosulna, akkor azzal évi 209 millió eurót lehetne megtakarítani.

Az EP székhelyeinek kérdéséről annak idején a tagállamok kormányai döntöttek, s e döntést felülvizsgálni is csak a tagállamok tudják, méghozzá egyöntetű szavazattal.

Márpedig a párizsi kormány hevesen ellenzi Strasbourg “feladását”, hiszen az ottani ülésezés komoly bevételt hoz az elzászi városnak, s emellett növeli Franciaország presztízsét. Így azután az EP-képviselők hiába berzenkednek (s tiltakoztak már korábban is), aligha járnak majd sikerrel.

Címkék: külföld