Verespatakon az aranybánya mellett tüntettek

A romániai Verespatakra aranybányát tervező cég hamarosan benyújtja a kormánynak a hatástanulmányát. Eközben a munkanélküliségtől sújtotta területen a beruházás mellett tüntettek, az Európai Parlament szakbizottsága is tiltakozott – írja a Népszabadság.

Csütörtökön Verespatakon több mint háromszázan tüntettek a beruházás mellett. A megmozdulás résztvevői Verespatak főteréről Abrudbányáig gyalogolva fejezték ki támogatásukat az RMGC tervével.


Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a legrövidebb időn belül benyújtja a román szaktárcának a verespataki bányaprojektre vonatkozó környezeti hatástanulmányt – közölte a Népszabadsággal csütörtökön John Aston, a kanadai-román bányacég elnökhelyettese. Az RMGC már március végén bejelentette: nemzetközi szakemberek bevonásával elkészült a több ezer oldalas tanulmány. A vállalat akkor azt ígérte, a dokumentációt – lefordítását követően – áprilisban nyújtja majd be a bukaresti környezetvédelmi és vízügyi minisztériumnak.

Az Európában a legnagyobb mennyiségű nemesfémmel kecsegtető vállalkozása során. Az arany és ezüst kivonását célzó eljárás során végül annyi veszélyes hulladékot, zagyot hagynának a területen, amely a tiszai szennyezést okozó nagybányainál százszor, térfogata pedig körülbelül ezerszer nagyobb. Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának több tagja is képtelenségnek tartja az egész Európára környezeti veszélyt jelentő beruházás megvalósítását.

Címkék: külföld