Magyar sérültje van az egyiptomi merényletnek

Az egyiptomi Dahabban elkövett három robbantásnak 18 halálos áldozata van és 62 sebesültje, utóbbiak közt egy középkorú magyar férfi, akit súlyos állapotban szállítottak kórházba.

A vezetők elítélték


Nem sokkal a robbantások után közzétett nyilatkozatában Hoszni Mubarak egyiptomi államfő elítélte a szörnyű terrorcselekményekt, s hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a hatóságok lecsapjanak a felelősökre. Elítélte a merényleteket Ehud Olmert ügyvezető izraeli miniszterelnök is, csakúgy mint Mahmúd Abbász palesztin elnök és a Hamasz radikális mozgalom vezette palesztin kormány. Mind Abbász, mind a Hamasz-kormány külön-külön nyilatkozatban mutatott rá arra, hogy olyan bűncselekményekről van szó, amelyek ellentétben állnak az iszlám vallással, sértik a palesztinok nemzetbiztonságát és ellentétesek az arabok érdekeivel. A korábban hasonló terrorcselekmények miatt hírhedtté vált Hamasz állásfoglalását a kormány szóvivője ismertette. Megdöbbenésének adott hangot a merényletek miatt George Bush amerikai elnök is.

Egy magyar férfi súlyosan megsérült a hétfőn éjjel az egyiptomi Dahabban elkövetett hármas robbantásban. Az 53 éves budapesti férfit égési sérülésekkel szállították egy sharm-el-sejki kórházba, de miután ez az intézmény nem alkalmas szakszerű ellátására, hamarosan repülőgéppel átszállították egy kairói katonai vagy a fővárosi francia kórházba, ahol a kedd esti merényletnek már több más sérültjét is ápolják.

A szóvivő emlékeztet rá, hogy a Külügyminisztérium a külföldi utazással kapcsolatos tájékoztatásaiban jelezte, a világban globális terrorveszély tapasztalható, kiemelten a Közép- és Közel-Kelet térségében. Ez a figyelmeztető tájékoztatás szerepel a minisztérium honlapján is – írja közleményében Polgár Viktor.


A legfrissebb jelentések szerint tizennyolc halottja és több mint hatvan sebesültje van az Akabai-öbölben fekvő Dahab üdülőhelyen elkövetett három robbantásnak. A hivatalos adatok szerint 12 egyiptomi és hat külföldi – köztük egy svájci, egy orosz, egy libanoni és egy ötéves német gyermek – halt meg a merényletsorozatban. A hatvankét sebesült többsége ugyancsak egyiptomi, húsz ugyanakkor külföldi, mégpedig dán, brit, olasz, német, francia, amerikai, dél-koreai, libanoni, palesztin, izraeli és ausztrál állampolgárok.


A dahabi bazárban végrehajtott robbantások sokkal kisebb hatóerejűek voltak, mint a tavaly júliusban Sharm-el-Sejkben elkövetettek. Erre enged következtetni az a körülmény is, hogy a szerkezetek 5-6 méternyi távolságban robbantak a környező házaktól, de még azok ablakai sem törtek be a detonáció nyomán. Szemtanúk elmondása szerint a robbantásokat a város bazárnegyedében hajtották végre helyi idő szerint este 7 óra 15 perckor.


Egy meg nem nevezett biztonsági tisztségviselő állítása szerint legalább két öngyilkos merénylő követte el a robbantásokat, míg a hivatalos vélemény távirányítású vagy időzített szerkezetről szól.


Dahab csendesebb, mint Sharm-el-Sejk


Egyiptomban jelenleg tartják az ötnapos kopt húsvétot, a turistaszezon is a csúcspontjára hágott, a szállodák gyakorlatilag tele vannak európai, izraeli és helyi turistákkal. A kairói magyar nagykövetség ügyeletese elmondta a távirati irodának, hogy Dahab egy kisebb, csendes üdülőhely, nem olyan felkapott és zsúfolt, mint Sharm-el-Sejk.


Az elmúlt másfél évben több súlyos merényletet hajtottak végre a Sínai-félszigeten, Tabában, Rasz Sitanban és Sharm-el-Sejkben. Dahab éppen Taba és Sharm-el-Sejk között fekszik. Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget a hétfő esti merényletek elkövetéséért. A hatóságok ugyanakkor arra gyanakszanak, hogy akárcsak a korábbi merényleteket, a mostaniakat is egy szélsőséges iszlám aktivistákból álló, Sínai-félszigeti csoport követhette el.

Címkék: külföld