Őrizetbe vették a Jukosz alelnökét

Sikkasztás és pénzmosás gyanújával őrizetbe vették és a moszkvai főügyészségen kihallgatták Vaszilij Alekszanjánt, a csődeljárás alá vont Jukosz orosz olajcég újonnan kinevezett alelnökét csütörtökön.

Gevorg Davgján, Alekszanján ügyvédje közölte, hogy gyanúsítotti minőségben állították elő védencét, de a hatóságok még nem ismertették a vádakat. Egy moszkvai kerületi bíróság csütörtök délelőtt hagyta jóvá a főügyészség által előterjesztett dossziét, amelynek alapján sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt büntetőjogi felelősségre vonhatják Alekszanjánt. A Yukos igazgatótanácsa kedden nevezte ki alelnöknek Alekszanjánt, aki addig a társaság jogi főosztályát irányította. Az igazgatótanács azért döntött így, hogy megpróbálja visszaszerezni a Yukos oroszországi vagyona feletti ellenőrzést.

A moszkvai döntőbíróság március 28-án felügyelő biztost rendelt ki a Jukosz élére, és június 27-re kitűzte a megrendült orosz olajcég elleni csődkereset érdemi tárgyalását. Két nappal később a döntőbíróság megtiltotta a vállalatnak külföldi részesedései eladását, valamint helyt adott Eduard Rebgun felügyelő biztos kérelmének, hogy engedélye nélkül a Yukos ne adhasson el semmilyen 30 millió rubelnél (alig több mint egymillió dollárnál) értékesebb vagyonrészt, és ne vihessen véghez jelentős változtatásokat olyan vállalatokban, amelyekben 50 százaléknál nagyobb részt birtokol.

Címkék: külföld