Megnyílt a Vatikánban a bíborosi konzisztórium

Vatikánvárosban péntek délelőtt megnyílt a római katolikus egyház bíborosainak konzisztóriuma. XVI. Benedek pápa első nyilvános konzisztóriumán 15 új bíboros tette le egymás után az esküt.

A Szent Péter-bazilika előtti téren zajló szertartáson az egyházfő latin nevükön szólította őket, s ezután kapják meg a négyszög alakú, vörös birétumot. A ceremóniára mintegy 15 ezer hívő gyűlt össze. A pápa prédikációjában kijelentette: számít bíborosaira a keresztény ökumenizmus felé haladás erősítésében. A 15 új bíborossal 193-ra nő a konzisztórium létszáma, s ezen belül 120 a nyolcvan évnél fiatalabb, vagyis pápaválasztó bíborosok száma.


Az új bíborosok között van Stanislaw Dziwisz, a néhai II. János Pál pápa egykori titkára, krakkói érsek, Joseph Cen Cö-kjun (Zen Ze-kiun) hongkongi érsek és William Levada San Franciscó-i érsek, a hittani kongregáció vezetője (e testület éléről került a pápai trónra a bajor Joseph Ratzinger bíboros). Új bíborosok nevében Levada biztosította feltétlen lojalitásukról a pápát.


A hongkongi katolikus érsek előléptetése nyomán a kínai hatóságok megtiltottak minden politikai szerepvállalást az egyház képviselőinek. A pekingi külügyminisztérium leszögezte, hogy Kína nem változtat Vatikánnal szembeni politikáján.


A római katolikus egyházat csak a különleges közigazgatási státust élvező Hongkongban tűrik meg. A Kínai Népköztársaságban csak az úgynevezett hazafias egyházat engedélyezik, amely saját maga választja püspökeit, és semmiféle kapcsolatot nem tart fenn a Szentszékkel. Az illegalitásban működő, pápához hű egyházat üldözik mint felforgató szervezetet. A Vatikán az egyetlen európai állam, amely diplomáciai kapcsolatot tart fenn Tajvannal.

Címkék: külföld