Hivatalosan is Lukasenko nyert

A hivatalosan kihirdetett eredmény szerint Alekszandr Lukasenko a szavazatok 83 százalékával nyerte meg a vasárnap megrendezett fehéroroszországi elnökválasztást, így harmadszor is elfoglalhatja a legmagasabb közjogi méltóság posztját.

Az országos választási bizottság pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint a két ellenzéki jelölt közül Alekszandr Milinkevics a voksok 6,1, míg Alekszandr Kozulin 2,2 százalékát kapta. Szergej Gajdukevics, a liberális demokraták vezére a választók 3,5 százalékának a bizalmát élvezte. A részvételi arány 92,9 százalékos volt: 6 millió 630 ezer 659 ember élt választási jogával.

Nyikolaj Lozovik, a bizottság titkára emlékeztetett: a legutóbbi elnökválasztáson, 2001-ben Lukasenko a voksok 75 százalékával győzött. Azóta azonban a társadalmi-gazdasági helyzet jelentősen fejlődött az országban, így már a voksolás előtt megjósolható volt, hogy az államfő ennél magasabb százalékarányt ér el.

Lozovik értékelése szerint rendkívül magas volt a részvételi arány – ehhez „az amerikai külügyminisztérium és az Európai Unió hivatalnokai, valamint az ellenzéki erők is hozzájárultak, amelyek korábban azt hangoztatták, hogy nem ismerik el a választás eredményét, az emberek pedig az utcára vonulnak”. „A fehéroroszok bölcsességgel válaszoltak a külső nyomásra, valamint a tüntetésekre szólító felhívásokra, és elmentek szavazni” – mondta Lozovik.

Címkék: külföld