Újabb százezres tüntetések Franciaországban

Több százezer diák tüntetett Franciaország több városában egy újabb széleskörű mozgósítás keretében, hogy elérjék az első munkavállalásról szóló törvény visszavonását. Párizsban összecsapások robbantak ki késő délután a tüntetők és a rendőrök között.

Már a kora délutáni órákban többen voltak, mint két nappal korábban az első mobilizációs napon: a rendőrség szerint mintegy 42 ezren, a szervezők szerint több mint 77 ezren vonultak az utcákra egy tucatnyi városban. Estére a szervezők szerint 320 ezerre nőtt országszerte a tüntetők száma, míg a rendőrség 150 ezerről számolt be. Párizsban az UNEF baloldali diákszakszervezet szerint 120 ezren vettek részt a megmozdulásokban, a hatóságok e számot csak 30 ezerre tették.

Nicolas Sarkozy belügyminiszter felszólította a rendőröket, hogy “mutassanak példát visszafogottságból, hidegvérből és maximálisan tartsák tiszteletben etikai kódexüket”. Késő délután a Place de la Nation térről indult menet végeztével az elegáns VII. kerületben törtek ki zavargások: néhány fiatal felgyújtott egy újságos bódét. A tűzoltók mellett a rohamrendőrök is közbeavatkoztak. Egy diák megsebesült. Egy 200 főnyi, arcukat eltakaró fiatalokból álló csoport, amely nem vett részt a felvonulásban, üvegekkel kezdte dobálni a rohamrendőröket, akik könnygázzal válaszoltak. A kora esti órákban elcsitult a helyzet.

Blokád alatt az iskolák

Bordeaux-ban középiskolások és szakszervezeti aktivisták tüntettek a törvény ellen, amely jogot ad a 26 év alatti fiatalt első munkahelyén alkalmazó munkaadónak, hogy két éven belül minden indoklás nélkül felmondhasson neki. Marseille-ben a nagy erővel kivonult rendfenntartók kordonjában zajlott a megmozdulás, miközben a szervezők többször is nyugalomra szólították fel a részvevőket.

Hasonló tüntetések voltak Limoges-ban, Orléans-ban, Boulogne-ban, Le Havre-ban és Perpignanban. Ezzel egy időben blokád alá vettek a diákok számos középiskolát, köztük csak Párizsban 30-at, miközben a 84 francia egyetem kétharmadának életét zavarta meg a törvény elleni lázadás.

Dominique de Villepin francia miniszterelnök mindeddig kizárta, hogy visszavonják a törvényt, amelyet azzal a célzattal dolgozott ki a kormány, hogy harcoljanak a fiatalokat sújtó munkanélküliség ellen.

Címkék: külföld