Miniszterelnök lett a gerillavezér

A Szerbia által háborús bűnökkel vádolt Agim Ceku egykori gerillaparancsnokot választotta koszovói miniszterelnökké a főként albánok lakta dél-szerbiai tartomány parlamentje.

A 120-fős testület 65:33 arányban választotta meg pénteken a 45 éves Cekut, aki a függetlenségért vívott 1998-99-es albán gerillaháború idején a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) nevű lázadószervezetet vezette. Belgrád hiába követelte a koszovói ENSZ-kormányzat (UNMIK) vezetőjétől, Sören Jessen-Petersentől, hogy akadályozza meg Agim Ceku megválasztását tartományi miniszterelnökké. A belgrádi média szerint a misszióvezető vasárnap az Amerika Hangja rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy Cekunak „sok pozitív oldala van, és az idő múlásával a szerbiai illetékesek is megváltoztatják róla alkotott véleményüket”.

Agim Cekut a szerb hatóságok azzal vádolják, hogy parancsnoki felelősség terheli a koszovói szerbek elleni népirtásért. A frissen megválasztott miniszterelnök egy montenegrói napilapnak úgy nyilatkozott, hogy a szerbeknek nincs okuk a félelemre, mert minden tőle telhetőt megtesz problémáik rendezése érdekében. Együtt kíván működni mindenkivel, beleértve Belgrádot is, de a koszovói szerbeknek is „el kell fogadniuk azt, amit felajánlanak nekik” – jelentette ki. Bécsben március 17-én folytatódik a nemzetközi tárgyalások a tartomány leendő státusáról.

Címkék: külföld