Minisztercserék a szlovák kormányban

A szlovák államfő elfogadta a Dzurinda-kormányból kilépett Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) három miniszterének lemondását, és helyükbe az érintett tárcák eddigi államtitkárait nevezte ki.

Ivan Gasparovic szlovák államfő elfogadta a Dzurinda-kormányból kilépett Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) három miniszterének lemondását, és helyükbe az érintett tárcák eddigi államtitkárait nevezte ki.


Vladimír Palko belügyminiszter helyére Martin Pado került, Daniel Lipsic után az igazságügyi tárcát Lucia Zitnanská, Martin Fronc távozásával az oktatásügyit Szigeti László viszi tovább. Az új belügyminiszter a Mikulás Dzurinda kormányfő vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió – Demokrata Párt (SDKÚ–DS) soraihoz, az oktatási tárca élére lépő Szigeti László pedig a Magyar Koalíció Pártjához (KDH) tartozik. Szigeti kinevezése ellen a Matica Slovenská nevű szlovák hazafias művelődési szervezet már a kinevezés előtt tiltakozott, mondván: a szlovák nemzeti érdekek szempontjából káros és elfogadhatatlan, hogy a szlovák oktatásügy magyar nemzetiségű ember kezébe kerüljön.


„Hűtlen” miniszter

„Kilóg” az új miniszterek közül az igazságügyi tárca élére került Lucia Zitnanská, aki ugyanúgy, mint elődje, a kormányból kilépett kereszténydemokraták soraihoz tartozik. A KDH azonnal csalódottságának adott hangot, amiért Zitnanská hűtlen lett és átsorakozott a Dzurinda vezette SDKÚ-ba. Időközben Pozsonyban az MKP élén álló Bugár Béla eddigi parlamenti alelnök vezetésével ülésezik a parlament.

A KDH élén álló eddigi házelnök, Pavol Husovsky ugyanis Bugár kezébe adta át a ház vezetésének feladatát, de ez csak ideiglenes megoldás, mert a törvény úgy rendeli, hogy az adott helyzetben is állandó házelnököt kell választani, de a képviselők egyelőre nem tudnak megállapodni az új házelnök megválasztásának időpontjában. A Robert Fico vezette ellenzéki SMER–Szociáldemokrácia pedig semmiképpen sem hajlandó támogatni, hogy az előre hozott választásokig Bugár legyen a szlovák parlament házelnöke.

A kormányválság azt követően bontakozott ki, hogy Mikulás Dzurinda miniszterelnök pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió–Demokrata Párt (SDKÚ–DS) nem volt hajlandó azonosulni a Vatikánnal megkötendő szerződés tervezetével. Az egyezmény arról szól, hogy az egyházak alapította egészségügyi intézmények személyzete lelkiismereti aggályokra hivatkozva megtagadhatja az abortuszt, vagy a művi megtermékenyítésben való részvételt. A megállapodás lehetővé tenné a vasárnapi munkavégzés megtagadását is.

Címkék: külföld