Lehallgatták a görög miniszterelnököt

Nagy vihart keltett pénteken Görögországban a sajtóban görög Watergate-ként, illetve Vodafone-gate-ként emlegetett lehallgatási ügy. Egyes vélemények szerint a Vodafone is hibázott.

Az athéni főügyész közölte: vizsgálatot folytatnak a görög politikusok, közöttük feltehetően Kosztasz Karamanlisz kormányfő mobiltelefonja lehallgatásának “igen súlyos” ügyében. Ez igen komoly ügy, amelynek nemzetbiztonsági vonatkozásai is vannak – szögezte le Dimitrisz Papangelopulosz.

A görög kormány szóvivője jelentette be, hogy közel egy éven át – 2004 júniusától 2005 márciusáig – egy illegálisan telepített szoftver segítségével lehallgattak mintegy 100 mobiltelefont, közöttük a kormányfőét, több miniszterét, ellenzéki parlamenti képviselőkét, az egyik lehallgatott készülék pedig az athéni amerikai nagykövetség birtokában volt. Mindez már tavaly márciusban kiderült, de a lapok csak a napokban szellőztették meg a hírt. A Vodafone Greece mobiltelefon-szolgáltató a lehallgatást azután fedezte fel, hogy az ügyfelek műszaki problémára hivatkoztak. A cég törölte az illegális szoftvert, majd jelentette a történteket a hatóságoknak.

A kormány, amely ünnepélyes bejelentést tett, és nemzetbiztonsági kérdést emlegetett, nem elégítette ki a közvélemény kíváncsiságát, így a sajtóban megindultak a találgatások. A lehallgatási ügy szenvedő alanyai között a kormányfőn és több miniszteren kívül voltak magas rangú katonák, radikális baloldali képviselők és arab hangzású nevek tulajdonosai is. A baloldali ellenzéki sajtó “Amerikai lehallgatás”, “Négy antenna és egy nagykövetség”, “Görögország elleni amerikai kémkedés” címmel kommentálta a történteket.

A görög kormány szerint a lehallgatások 2004 júniusában, két hónappal az olimpia előtt kezdődtek, amely az első nyári olimpia volt a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások után. Az olimpia idején a terrorizmus elleni harc gyenge láncszemének tekintett Görögország magas fokú nemzetközi biztonsági megfigyelés alatt állt.

A szemrehányások nem kerülték el a Vodafone brit mobilszolgáltató görögországi leányvállalatát sem, amely először törölte a kémszoftvert, és csak utána értesítette a hatóságokat, megsemmisítve ezzel a nyomokat.

Emellett a sajtóban arról is folynak találgatások, hogy a cég egyik munkatársa, miért követett el tavaly márciusban öngyilkosságot. A technikus állítólag közvetlenül azután vetett véget az életének, hogy ha csak a cégen belül is, de kiderült a lehallgatás ténye. Az elhunyt férfi rokonai több alkalommal is elmondták már, hogy nem öngyilkosságról van szó. Véleményük szerint azért kellett a férfinak meghalnia, mert túl sokat tudott az ügyről. Ezzel kapcsolatban azonban konkrét bizonyítékok nem állnak rendelkezésre. Jelenleg többen is azt követelik, hogy ebben az irányban is induljanak vizsgálatok.

Címkék: külföld