Ismét fenyegetőzik Teherán

Teherán bejelentette, hogy megtiltja nukleáris létesítményeinek előre be nem jelentett ellenőrzését, és felújítja további nukleáris kutatásait, ha az ENSZ BT elé viszik az iráni atomprogram ügyét.

Ha a Biztonsági Tanácsot tájékoztatják az ügyről vagy az magához veszi az iráni nukleáris dossziét, a parlament döntésének megfelelően arra kényszerülünk, hogy felhagyjunk az önként meghozott intézkedésekkel, és ne tartsuk tovább magunkat a kiegészítő jegyzőkönyvhöz, amely lehetőséget teremt az iráni atomprogram előre be nem jelentett ellenőrzésére – mondta Ali Laridzsani, a kérdés fő iráni felelőse, a legfelső nemzetbiztonsági tanács titkára.

A londoni nyilatkozat elsődleges üzenete az, hogy Európa nem képes rendezni az iráni nukleáris kérdést. Más megoldást kell keresnünk tehát a probléma békés rendezésére” – idézte az iráni hírügynökség a politikust.

Laridzsani figyelmeztette a Nyugatot: “ha ezen országok minden eszközt felhasználnak arra, hogy leállítsák nukleáris kutatóprogramunkat, számítaniuk kell arra, hogy Irán is használni fogja minden lehetőségét a térségben.”

Címkék: külföld