Veszélyben a közel-keleti megbékélés

Ariel Saron kormányfő agyvérzése átrendezheti a politikai erőviszonyokat, veszélybe sodorhatja a közel-keleti megbékélés kilátásait, sőt előretörést hozhat a márciusi választásokon Saron radikális ellenfeleinek, többek között Benjamin Netanjahunak.

Saron a politikai élet középpontjában áll Izrael megalakulása óta, és jelenleg őt tartják az egyetlen közel-keleti politikusnak, akinek terve van a palesztinokkal való megállapodásra. Az országban sokak szerint Saronnak van a legnagyobb esélye arra, hogy Izrael végső határait megrajzolja.

Saron új politikát hirdetett meg, amikor a Gázai övezetből való szeptemberi izraeli kivonulással lemondott a palesztinok javára olyan földekről, amelyeket ők leendő államuk részeivé akarnak tenni. Saron új politikájával, valamint azzal, hogy 2004 végén meghalt Jasszer Arafat palesztin vezető, megnőtt az esély a közel-keleti megbékélési folyamat felújítására. Habár Saron nem tette egyértelművé, hogy újraválasztása esetén mi lenne a következő lépés a békefolyamatban, elemzők szerint egy újabb megszállt területekről való egyoldalú kivonulást vett tervbe, a közvélemény-kutatások alapján pedig ezt várják el tőle a választópolgárok is. Mivel az Izrael által elfoglalt területeken a palesztin arabok aránya egyre növekvő tendenciát mutat, ahhoz, hogy az ország továbbra is a zsidók állama legyen, bizonyos területeket fel kell adni. Gyakorlatilag ezt a konklúziót vonta le Ariel Saron és Jichak Rabin volt miniszterelnök is – írja a BBC.

Az új párt sorsa


Saron kivonuláspolitikájának folytatását a Likud keretei között a párton belüli belső ellenzék kialakulása miatt már nem folytathatta, ezért novemberben szakított az áltla is alapított párttal, és centrista tömörülést alakított Kadima névvel. Az új párt a választási győzelemre legesélyesebb erővé vált, elsősorban Saron személyének köszönhetően. A párt győzelme a miniszterelnök nélkül elemzők szerint igencsak kétséges, márpedig a jeruzsálemi Hadassza kórház orvosai szerint kicsi az esélye Saron teljes felépülésének a szerdán kapott súlyos agyvérzés után.

Eddig arra lehetett számítani, hogy Saron a márciusi választásokon maga mögé utasítja a volt kormányfőt, Netanjahut, aki megnyerte a likudbeli előválasztásokat, valamint Amír Perec volt szakszervezeti vezetőt, aki a Munkapártban nemrég elhódította az elnöki széket Simon Peresz veterán politikustól. Elemzők szerint, ha Saron nem lesz képes a Kadima élén nekivágni a márciusi választásoknak, nagy esély van rá, hogy az általa elhagyott Likud Benjamin Netanjahu vezetésével győzelmet arathat, mely a közel-keleti békefolyamat megakadását jelentheti. Szakértők szerint Saron politikai életből való kiesésével, és a Kadima ezzel együtt járó meggyengülésével nagy az esély rá, hogy újra gyenge koalíciók vezetik majd az országot, mely nem kedvez a stabilitásnak.

Ehud Olmert miniszterelnök-helyettes a csütörtöki rendkívüli kormányülésen ideiglenesen átvette a kormány irányítását, és elképzelhető, hogy ő lesz a Kadima új vezetője is. Noha ő is jól ismert politikus, kevésbé tartják karizmatikus személyiségnek, és Saron népszerűségétől jóval elmarad. Amikor Saront az agyvérzés érte, a kormányfő még nem készült el a Kadima választási jelöltlistájának összeállításával. A váratlan esemény kérdésessé tette a lista elkészülését és a párt választási jövőjét is.

Címkék: külföld