Európában tárgyal jövő héten a kínai elnök

Li Csao-hszing kínai külügyminiszter arra szólította fel az Európai Uniót, hogy "vesse a történelem szemétdombjára" az ázsiai ország ellen hozott fegyvereladási embargóját, mert az kártékony a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokra.

A pekingi diplomácia vezetője pénteken Pekingben abból az alkalomból tartott sajtótájékoztatót, hogy Hu Csin-tao kínai elnök a jövő héten Nagy-Britanniába, Németországba, Spanyolországba és Dél-Koreába látogat. Mint a tárcavezető fogalmazott: mindazok ez EU-vezetők, akikkel eddig tárgyalt, úgy vélik, hogy az embargó a hidegháború öröksége, rosszul megalapozott, haszontalan, sőt ártalmas.

A tilalmi intézkedéseket azt követően vezették be, hogy 1989 júniusában a kínai hatóságok vérbe fojtották a pekingi Tienanmen téren a diákok felkelését. Li szerint Kína számára a fegyverembargó eltörlése elvi kérdés, főként azért mert a két fél megállapodott abban, hogy “stratégiai partnerségi kapcsolatok” mellett kötelezi el magát.

Li utalt arra, hogy az EU és a Kína közötti kereskedelmi volumen meghaladta, a kínai-japán kereskedelmi forgalom értékét, és ez még nagyobb lehetne, ha már a múlté lenne az embargó. Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy az EU erősen hajlik az intézkedések eltörlésére, de amerikai és tajvani nyomásra egyelőre még nem szánt el rá magát.

Címkék: külföld