Kisebbségi lengyel kormány radikálisokkal?

Könnyen lehet, hogy a radikális és populista Önvédelem agrárpárt külső támogatásával kisebbségi kormányt alakítanak a Kaczynski-ikrek, miután legfőbb potenciális koalíciós partnerük megelégelte a választásokon nyertes párt a ’győztes mindent visz ’ magatartását.

Zuhan a zloty

A politikai bizonytalanság hírére a lengyel valuta árfolyama nyolc hét óta nem tapasztalt mélypontra zuhant az euróval szemben, áttörve a 4 PZL/EUR határt. A BRE bank illetékese arról számolt be, hogy a befektetők nagy mennyiségben igyekeznek szabadulni a zlotytól

A Donald Tusk, a választásokon kis különbséggel második helyre befutott Polgári Platform elnöke már nem hisz abban, hogy a szeptemberi választások eredményeként jobbközép kormány alakulhat Varsóban. A jobboldali liberális politikus egy varsói rádióállomásnak nyilatkozva csütörtökön kijelentette: nem tudja elképzelni, hogy pártja visszatérjen a tárgyalóasztalhoz, noha Jaroslaw a parlamenti választásokat megnyerő Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke továbbra is közösen szeretne kormányozni a második helyen végzett Polgári Platformmal (PO). Tusk valószínű megoldásnak nevezte, hogy a PiS kisebbségi kormányt fog alakítani, amelyet kívülről támogatna a parlamentben a radikális és populista Önvédelem agrárpárt.

A koalíciós tárgyalások a választás eredményének kihirdetése után nem kezdődtek meg azonnal, mivel hátra volt még az elnökválasztás, amelyre mindkét párt állított jelöltet: a PO Tuskot, a PiS pedig Lech Kaczynskit, aki végül is a vasárnap megrendezett második fordulóban diadalmaskodott. Ezután ültek tárgyaló asztalhoz a pártok, ám a megbeszélések hamar zsákutcába jutottak, miután a varsói parlament a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártjának jelöltjét, Marek Jureket választotta az alsóház (szejm) elnökévé, a másik jobboldali, de liberális párt, a Polgári Platform (PO) képviselője, Bronislaw Komorowski ellenében.A PiS és a PO korábban abban állapodott meg, hogy a parlamenti választásokat megnyerő párt adja a majdani kormányfőt, annak koalíciós partnere pedig a házelnököt.

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke, a megválasztott államfő ikertestvére újságíróknak nyilatkozva leszögezte: pártja nem kíván más koalíciós partner után nézni, de ha nincs más választása, kisebbségi kabinetet alakít, amely viszont rosszabb lesz az ország számára, mint egy többpárti kormány. 

 

Címkék: külföld