Az USA aggódik Kína fegyverkezése miatt

A kínai védelmi kapacitások fejlesztésének üteme, mérete és az azt körülvevő titkolózás felveti a kérdést, hogy vajon békések-e a kínaiak szándékai –jelentette ki Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszterként tett első kínai látogatásán.

Rumsfeld aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a kínai politika nem elég nyitott. Számos ország gondolkodik el a kínai katonai terjeszkedés üteme és mértéke kapcsán – szögezte le a védelmi miniszter, aki szerint e fejlődés átláthatatlan, és növeli a kialakult bizonytalanságot. Rumsfeld szerint Kína azon törekvési, hogy regionális intézményeket hozzon létre az Egyesült Államok megkerülésével, szintén kétségeket ébreszt Peking szándékait illetően. Rumsfeld júniusban Szingapúrban már beszélt a kínai védelem terjeszkedésével kapcsolatos amerikai aggodalmakról, de most először veti fel a kérdést Kínában – írja a BBC.

Az amerikaiak attól tartanak, hogy Kína katonai megerősödése kibillenti az egyensúlyt a Kína-Tajvan konfliktusban. Peking azt állítja, hogy Tajvan Kína része és egyesítésre törekszik annak ellenére, hogy a sziget az 1949-es polgárháború óta önálló irányítás alatt áll. Kína azonban megfogadta, hogy ha kell, erőszakkal veszi vissza a szigetet.

A kínai-amerikai kapcsolatokban Tajvant tartják a legkényesebb kérdésnek, ugyanis Peking élesen ellenzi az Egyesült Államok azon szándékát, hogy Tajvant az önvédelemhez szükséges felszereléssel lássa el. Nem sokkal azt követően, hogy Rumsfeld megérkezett az országba, Kína figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ne adjon el fegyvert Tajvannak.

Kung csü-an kínai külügyi szóvivő visszautasította azokat az állításokat, melyek szerint az ország védelmi kiadásait túlságosan nagy titok övezi. Rumsfeld mostani látogatása várhatóan meghatározza George Bush elnök novemberre tervezett kínai útjának hangnemét. Az Egyesült Államok elnöke közel öt évvel az amerikai felderítő repülőgép és a kínai vadászgép összeütközése által kiváltott válság után látogat az ázsiai országba. Rumsfeld szerdán a tervek szerint vendéglátójával, Cao Kang-csuannal és Hu Csin-tao elnökkel tárgyal. A védelmi miniszter egy hetes körútja során ellátogat Dél-Koreába, Mongóliába, Kazahsztánba és Litvániába is.

Címkék: külföld