Uniós szabályokat semmisítene meg Barroso

Több tucatnyi készülő uniós jogszabályt küld a süllyesztőbe a brüsszeli bizottság elnöke, aki a tervezett EU-törvények közül sokat egyenesen "abszurdnak" tart.

José Manuel Barroso és Günter Verheugen, az EU-bizottság vállalkozásügyi biztosa a szerdai Financial Times szerint eddig kétszáz, a brüsszeli törvényalkotó stáb által elkészített új jogszabálytervezetet tekintett át, és eddig 69-ről döntött úgy, hogy azokat ki kell hajítani.

Barroso elnök a brit üzleti lapnak azt mondta: elszánta magát a brüsszeli bizottság szabályozási tevékenységének javítására, még ha ez azt is jelenti, hogy a testület esetenként “egyáltalán nem alkot semmilyen törvényt”. A Financial Times szerint Barroso a szeptember 27-én előterjesztendő kezdeményezésben olyan EU-szintű tervezetek visszavonására fogja kérni a bizottságot, mint például az élelmiszerek megjelölésére, bemutatására és reklámozására, a kiárusítási akciók szabályozására vagy a hétvégi kamionközlekedési tilalomra vonatkozó uniós előírás-javaslatok.

Az uniós szabályozást olyan esetekben ejtik, amikor a tagállami szintű törvénykezés jobban megfelel a célnak, vagy nem készült megfelelő előzetes üzleti hatásvizsgálat, illetve ha a tervezet készítői túlságosan “keménykezűnek” bizonyulnak – áll a cikkben.

A Financial Times szerint Barroso a jövő hónapban még tovább megy, felszólítva a bizottságot arra, hogy egyszerűsítsenek, vagy akár töröljenek olyan előírásokat, amelyek már benne vannak az EU 85 ezer oldalas jogszabály-gyűjteményében.

A lap szerint Barroso tudja, hogy visszavágást kockáztat a bizottsági tisztviselők részéről, “akik Európát építeni jöttek Brüsszelbe, most viszont azt kérik tőlük, hogy bogozzák szét az EU jogszabályait”.

Az uniós szintű szabályozás egyik fő bírálója Nagy-Britannia, ahol máig komoly ellenállás akadályozza a brüsszeli egységesítési törekvéseket például a mértékegységek terén. A metrikus rendszer használata az uniós szabványoknak megfelelően elvileg 1995 októbere óta kötelező, de az átállás legfeljebb félsikernek nevezhető.

Címkék: külföld