Az utolsó izraeli katona is elhagyja holnapra Gázát

Az izraeli hadsereg várhatóan vasárnap éjszaka kezdi meg a kivonulást a Gázai övezetből és másnap reggel 8 óra tájban az utolsó izraeli katona is elhagyja az övezetet - írta a Háárec című izraeli napilap.

A gázai övezetbeli zsinagógák érintetlenül hagyása mellett dönt várhatóan az izraeli kormány vasárnapi ülésén – közölte egy neve elhallgatását kérő, magas rangú izraeli politikus.

A Háárec internetes kiadásában vasárnap közölt írás szerint a végső döntés a vasárnapi kormányüléstől függ, amelyen a gázai övezeti 25 zsinagóga lerombolásáról szavaznak. A lap értesülései szerint szombat este a miniszterek többsége támogatni látszott Saul Mofaz védelmi miniszter javaslatát, hogy ne rombolják le a kiürített telepeken lévő zsinagógákat.

Amennyiben a kormány mégis a lerombolás mellett dönt, a Jerusalem Post című izraeli napilap internetes kiadása szerint a csapatkivonás keddig is elhúzódhat.

De egy név nélkül nyilatkozó, magas rangú forrás megerősítette, hogy a miniszterek többsége az imaházak érintetlenül hagyása mellett fog dönteni. Jeruzsálemi források azt közölték, hogy Ariel Saron kormányfő feltehetően a zsinagógák fennmaradását támogatja, de csak vasárnap közli ezzel kapcsolatos álláspontját – írta a Háárec.

Az izraeli katonák kivonása egyidejűleg történik a Gázai övezet és Egyiptom között lévő biztonsági sávból, amelyet Izraelben Philadelphia folyosó, palesztin részről pedig Szaláhaddín néven emlegetnek, valamint a Gázai övezet többi részéből. Szombat reggel mintegy 200 egyiptomi határőr kezdte meg felvonulást a rafahi határátkelőnél. Az elmúlt napokban a hadsereg három előretolt állás infrastruktúráját számolta fel a Philadelphia folyosó mentén – írta a Háárec.

Aviv Kohavi dandártábornok, a Gázai övezet izraeli katonai parancsnoka lesz az utolsó izraeli katona, aki hétfő reggel elhagyja a térséget. A tábornok vasárnap délután Erez átkelőnél ünnepélyesen átadja a palesztin biztonsági erők vezetőinek a Gázai övezet víz-, áram- és csatornahálózatának részletes térképeit. Este a gázai övezeti hadosztály Neve Dekalim közelében lévő főhadiszállásánál kizárólag izraeli katonák részvételével ünnepélyesen levonják az izraeli zászlót.

A Palesztin Hatóság vasárnap nem vesz részt a Gázai övezet átadása alkalmából tartandó ceremónián, tiltakozásul amiatt, hogy nem született megállapodás Izraellel a határátkelőkről – közölte egy magas rangú palesztin illetékes.

“A palesztinok úgy döntöttek, hogy nem vesznek részt az úgynevezett átadási ünnepségen” – jelentette ki a nevének elhallgatását kérő palesztin illetékes, aki egyebek között azt kifogásolta, hogy az izraeli fél nem adott választ a határátkelők, főként Rafah jövőjéről. A Háárec viszont úgy tudja, hogy az izraeli hadseregnek nincs értesülése a palesztin bojkottról, és az ünnepséget a tervek szerint megtartják.

Címkék: külföld