New Orleans: Bush 50 milliárdot kér

George Bush ötven milliárd dollárt kér a kongresszustól. A rendőrség és a katonaság még mindig nem nyúlt erőszakos eszközökhöz a mintegy tízezer lakóval szemben, akik nem hajlandóak elhagyni a várost. A rendőrség az ellenőrzése alá vonta New Orleanst

George Bush elnök ötven milliárd dollár azonnali segélyt szándékozik kérni a kongresszustól a Katrina hurrikán károsultjainak a megsegítésére és az újjáépítésre. A kormány gyorsan akar cselekedni, mert a múlt héten jóváhagyott 10,5 milliárd dollár gyorsabban fogy, mint amire számítottak. Kormányzati források szerint a kérés az 50 milliárd dollárt is elérheti és még szerdán a törvényhozás elé terjesztik. A tervek szerint George Bush elnök ismét visszautazik a térségbe, bár ennek az időpontja egyelőre még nem ismeretes.

Számos demokrata párti szenátor sürgeti továbbra is Michael Brown, az országos katasztrófa-védelmi szövetségi hivatal, a FEMA igazgatójának a menesztését. Hillary Clinton New York-i szenátor, Bill Clinton exelnök felesége szerda reggeli televíziós nyilatkozataiban a kormány késlekedését ostorozva független vizsgálóbizottság felállítását sürgette a 2001 szeptember 11-i terrorcselekményeket kivizsgáló bizottság mintájára.

New Orleansban akadozik a még mindig ott tartózkodó több ezer ember elszállítása, mivel a többség nem hajlandó önszántából elhagyni a várost. Ray Nagin polgármester felhatalmazta a rendvédelmi erőket és a katonákat, hogy akár erő alkalmazásával is érvényt szerezzenek evakuálási rendeletének. A rendőrség azonban a beszámolók szerint vonakodik kényszerítő eszközöket alkalmazni azokkal szemben, akik rábeszélésre sem hajlandók a távozásra. Szemtanúk elmondták, erős lélektani nyomást gyakorolnak rájuk, de erőt nem alkalmaznak.

“Az elmúlt éjjel három letartóztatásunk volt. Nagyon nyugodt, békés éjszakánk volt” – mondta Edwin Compass, a város rendőrfőnöke szerdán egy sajtóértekezleten. Csak kevés fosztogatási kísérlettel találkoznak azok a biztonsági őrök is, akiket magáncégek alkalmaztak javaik védelmére.

A polgármester nyilatkozataiban az áram és ivóvíz hiánya mellett mindenekelőtt a járványveszéllyel indokolta erélyességét, mivel a város nagy részét elborító árvíz szennyvízzel, nehéz fémekkel, vegyipari anyagokkal, kőolajjal, földgázzal szennyezett, nyüzsögnek benne a baktériumok és mindez egy olyan elegyet képez, amely nagyfokú egészségügyi kockázatot jelent. A gázszivárgások robbanásveszéllyel is fenyegetnek és jelenleg négy tűzfészekkel küzdenek a tűzoltók.

“A mérgező anyagokkal szennyezett vízen úszó olaj szivárgó gázzal keveredhet, és ebben az esetben isten óvjon minket” – mondta Nagin. A veszélyek ellenére sokan még mindig a városban maradtak.


A New Orleans központjától tíz kilométerre található idősek otthonában harmincan vesztették életéüket. A St. Bernard megyei St. Rita intézet hatvan lakóját eredetileg még a Katrina hurrikán megérkezése előtt evakuálni akarták. A személyzet és a gondozottak végül érthetetlen módon mégis maradtak, amelynek végzetes következményeként harminc oszlásnak indult holttestet találtak az épületben. Az otthon lakóinak a fele a víz emelkedésével valahogy távozott, a többiek az ablakokra szegezett asztalokkal, ajtóknak tolt heverőkkel próbálták felvenni a küzdelmet az áradattal. Az ajtónál sorakozó elektromos tolószékek arra utalnak, hogy gazdáik először a távozásra készülődtek.



 

Címkék: külföld