Gáza: bukik az ellenállás

A hadsereg fokozatosan felőrli a telepesek és a tüntetők ellenállását, így néhány napon belül véget érhet az izraeliek kitelepítése a Gázai övezetből.

Palesztin áldozatok

Palesztinokra nyitott tüzet egy izraeli fegyveres szerdán a ciszjordániai Silo zsidó telepnél. Az izraeli rádió jelentése szerint két palesztin életét vesztette.

Lépésről lépesre haladnak az izraeli katonák és erőszakkal hurcolják el otthonaikból azokat a zsidó telepeseket, akik nem tettek eleget az izraeli kormány felszólításának és a szerda hajnali határidőig nem hagyták el gázai övezetbeli otthonukat. A többszörös túlerővel szemben tehetetlen, sok esetben sikoltozva, őrjöngve védekező kitelepítetteket buszokba tuszkolva szállítják el az izraeli hadsereg katonái. Szerda délután a rendőrség szóvivője közölte, hogy teljesen kiürítettek két gázai övezeti zsidó telepet “Bedola és Tel-Katifa kiürítése befejeződött” – jelentette be Sai Ickovic. Ez az első két kiürített telepe az övezet nagy településtömbjének, Gus Katifnak azóta, hogy kedd éjfélkor lejárt a 21 gázai övezeti és négy ciszjordániai zsidó telep önkéntes elhagyásának határideje.

Az izraeli hadsereg sikerét jelzi az is, hogy a JESA telepesszervezet egyik vezetője szerdán beismerte, hogy kudarcot vallottak a zsidó telepek felszámolása ellen indított küzdelemben, és a Gázai övezet nagy településtömbje, Gus Katif nem létezik tovább. “Kudarcot vallottunk. Nyilvánvaló, hogy Gus Katif elesett” – jelentette ki Saul Goldstein, a gázai és ciszjordániai telepesek tanácsának (JESA) egyik vezetője az izraeli közszolgálati televízióban. Goldstein, aki egy ciszjordániai zsidó telep lakosa, az utóbbi napokban a legnagyobb gázai övezeti zsidó telepen, Neve Dekalimban tartózkodott, hogy támogassa a kitelepítésre ítélt lakosokat és elejét vegye erőszakos eseményeknek.

A telepesek szervezete számos tüntetést, nagygyűlést és felvonulást szervezett az utóbbi hónapok során, hogy megpróbálja megakadályozni a kijelölt gázai övezeti és ciszjordániai zsidó telepek felszámolását vagy legalább a vonatkozó döntés végrehajtásának felfüggesztését. Szombaton Tel-Avivban legalább kétszázezren tüntettek a telepek felszámolása ellen.

Napok kérdése

A Gázai övezetben lévő zsidó telepek kiürítése néhány napon belül befejeződhet – jelentette ki szerdán az izraeli hadsereg egyik szóvivője. “A jelenlegi helyzetből kiindulva úgy véljük, hogy a telepek evakuálása néhány napon belül megtörténhet” – fogalmazott az illetékes. Mint mondta, mostanáig az izraeli erők öt telepre, Neve Dekalimba, Moragba, Tel-Katifába, Ganei-Talba és Bedollába vonultak be, hogy a még ott lévő lakosokat és a hozzájuk illegálisan csatlakozókat erőszakkal bírják rá a távozásra. Közölte azt is, hogy a hadsereg késő délelőtt kiürített két olyan autóbuszt, amelyeken a telepek felszámolását ellenző zsidók tartózkodtak.

Ariel Saron izraeli kormányfő a szerdi nap folyamán Jeruzsálemben „szívszaggatóak” a nevezte a gázai telepesekről készült képeket, és önuralomra szólította fel mind a telepeseket, mind a katonákat. Lehetetlen könnyek nélkül nézni mindezt, s ez rám is vonatkozik. Megszakad a szívem, amikor ilyen dolgokat látok” – fogalmazott az izraeli kormányfő Móse Kacav elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján. Saron felszólította a kivonulás ellenzőit, hogy kerüljék el szóbeli és fizikai összetűzést a biztonsági erőkkel.

“Támadjanak rám, én vagyok a felelős ezért, vádoljanak engem, ne az egyenruhás férfiakat és nőket” – közölte. Kacav kijavította Saron szavait, mondván: “Bírálatra gondol, nem támadásra.” Saron nem válaszolt az elnök szavaira. Az izraeli biztonsági erők figyelmeztették Ariel Saront, hogy egyik elődjéhez, Jichák Rabinhoz hasonlóan szélsőségesek támadásának célpontjává válhat.

Címkék: külföld