Egymillió amerikait evakuálnak Dennis miatt

Több mint egymillió embert szólítottak fel otthona elhagyására Floridában, Alabamában és Mississippiben az amerikai hatóságok, hogy megmentsék őket a Dennis hurrikán pusztításától.

A trópusi vihar, amely legalább 32 embert ölt meg Kubában és Haitin, várhatóan vasárnap éri el az amerikai szárazföldet a három állam határvidékén, a Mexikói-öböl északi partján. Ereje ugyan gyengült, miközben keresztülsöpört Kubán, és óránkénti 240 kilométeres sebessége 144 kilométerre csökkent, ám a nyílt tenger fölött újból erőre kapott, és félő, hogy a Mexikói-öböl meleg vize fölött haladva még erősebbé válik.

Az átmenetileg legyöngült Dennis csupán súrolta Florida déli részét, ám közép-európai idő szerint a szombat esti órákban még mindig mintegy 140 ezer otthon és munkahely volt áram nélkül. Ez egy nagyon veszélyes vihar – figyelmeztetett Jeb Bush floridai kormányzó, hogy meggyőzze az állam kitelepülésre felszólított mintegy 700 ezer lakosát. Alabamában és Mississipiben 500 ezer embert kértek fel otthona elhagyására az illetékesek.

Címkék: külföld