Mélyül a VW botrány

Tovább mélyül a Volkswagen (VW) botránya: német lapértesülések szerint az ügy kulcsfigurája, Helmuth Schuster több más vezetővel hat fedőcégből álló láncot hozott létre, hogy sápot húzzanak a VW-hez kötődő beszállítói szerződésekből.

A Süddeutsche Zeitung (SZ) ezt az illetékes braunschweigi ügyészség forrásaiból tudta meg, amely hétfőn kapta meg a feljelentéshez csatolni kívánt dokumentumokat a VW-től. A feljelentés szerint Schuster, a leányvállalat Skoda volt személyzeti főnöke és egy munkatársa kenőpénzeket is elfogadott a cég külföldi beszállítóitól.

Az SZ ugyanakkor cégen belüli forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a VW vezetése luxusutazásokhoz juttatta az üzemi tanács tagjait, akiknek cserében a testületben a vezetés irányvonala mellett kellett érvelniük. A juttatás fejenként a 30 ezer eurót is elérhette.

Az elharapódzó botrány kapcsán újabb vádak érték Peter Hartz személyzeti főnököt is, aki hagyományosan a menedzsment és a szakszervezetek együttműködéséért felelős, s akinek Schuster bizalmas munkatársa volt. Hartznak azonban védelmére kelt az üzemi tanács vezetését kedden átvevő Bernd Osterloh, azt állítva, hogy a Hartz elleni támadásokkal valakik meg akarják zavarni az üzemi tanács, az egyik főrészvényes IG Metall és a cégvezetés együttműködését.

Gerhard Schröder kancellár, aki 1998-ig a főrészvényes Alsó-Szászország tartományi miniszterelnöke, egyúttal a felügyelőtanács tagja volt, szintén kiállt Hartz mellett, aki szavai szerint nagy érdemeket szerzett a dolgozói részvétel példaértékű politikájának akkori kidolgozásával.

Címkék: világgazdaság