Az exit poll holland nemet jelez

Az első exit poll-felmérések szerint a holland szavazópolgárok meggyőző többséggel nemet mondtak az Európai Unió alkotmányára a szerdai népszavazáson.

A nem szavazatok aránya 63 százalék volt, az igen szavazatok 37 arányával szemben. A részvételi arány este hét óráig elérte az 50 százalékot. A részvétel így bőségesen meghaladta azt a 30 százalékos küszöböt, amelyet a parlamenti pártok feltételül szabtak ahhoz, hogy mindenképpen a referendum kimenetelével megegyező véleményt mondjanak a dokumentumról a végleges ratifikációkor. Hollandiában nem ügydöntő, csak konzultatív jellegű voksolásról volt szó, amely tanácsot ad a törvényhozásnak.

A felmérések szerint a részvétel minden várakozást felülmúlt, elérte a 62 százalékot. A nagy pártok viszont lényegében megígérték, hogy 30 százaléknál magasabb részvételnél nem támogatnak a szavazással ellentétes értelmű döntést.

Az este 9 óráig tartó szavazáson a hollandoknak arra a kérdésre kellett válaszolniuk: “Mellette vagy ellene van-e Ön annak, hogy Hollandia megerősítse az európai alaptörvényről szóló szerződést?”

Címkék: külföld