Félezer áldozat Üzbegisztánban

Napokkal a pénteki demonstráció után is rendkívül feszült a helyzet az üzbegisztáni Andizsánban. A katonák és a rendőrök szinte teljes mértékben átvették az ellenőrzést.

Továbbra is szórványos tűzharcokról számolnak be az üzbegisztáni Andizsánban, ahol négy nappal ezelőtt felkelés tört ki egy, iszlám radikálisok ellen indított per elleni tüntetések nyomán. A lázadást a hadsereg és rendőrség helyi erői egy nap alatt leverték, de a kisebb összetűzések azóta sem szűnnek.

A helyszíni beszámolók szerint a hadsereg osztagai pénteken tüzet nyitottak több ezer tüntetőre, és fegyveres felkelőkkel csaptak össze. A tüntetések és az összecsapások szombaton is folytatódtak, egy helyi emberjogi aktivista szerint a halottak száma elérheti az ötszázat is.


Az állami orosz televízió arról számolt be, hogy vasárnap a hozzátartozók megkezdték a holttestek eltemetését, illetve elszállítását, miközben a kórházak nemcsak sebesültekkel vannak tele, hanem a holtesteket is oda szállítják.

Üzbég asszony sétál el egy katona előtt (fotó: AP)


Mintegy ötszáz áldozatra utalt egy orvosnő is, aki neve elhallgatását kérve vasárnap reggel telefonon azt nyilatkozta: a katonák által őrzött 15. számú andizsáni iskola előtt több száz tetem fekszik. A helyszínre sorra érkeznek a város lakói, hogy az áldozatok közül azonosítani próbálják hozzátartozóikat. Az orvosnő hozzátette, hogy a péntek óta tartó tüntetések, illetve az azt követő, rendkívül durva hatósági fellépés során mintegy 2000 személy sebesült meg. Az üzbég kormány hivatalosan azóta nem közölt újabb veszteséglistát, hogy – még a rendőrsortűz előtt – bejelentette, kilenc halottja és 34 sebesültje van a zavargásoknak.


A határon keresztül menekülnek


A tádzsik hadsereg szerint Üzbegisztán lezárta Tádzsikisztánnal közös határát, de készülődés van a tádzsik oldalon is. Vasárnap délutáni híradások szerint üzbégek ezrei próbálnak átjutni a határon kirgiz területre az andizsáni erőszakcselekmények után. Fegyveresek egy csoportja menekülés közben összecsapott üzbég katonákkal a kelet-üzbegisztáni Tefektos határvárosban. A szemtanúk beszámolói szerint nyolc üzbég katona vesztette életét a csatározásban.


Pénteken kezdődött


A tüntetések pénteken kezdődtek a kelet-üzbegisztáni Andizsánban, a s a tiltakozók Iszlám Karimov elnök lemondását követelik. Később úgy látszott, hogy a hatóságok urai a helyzetnek, de szombat reggel ismét heves összecsapások kezdődtek a város különböző pontjain. Az üzbég hadsereg katonái automata fegyverekből tüzeltek a felkelőkre és páncélozott szállító harcjárművekből rakétagránátokat is kilőttek. Egy katona állítása szerint szétszórták az ellenzékieket, és megkezdték utánuk a hajtóvadászatot.


Az államfő ezzel szemben iszlám szélsőségeseket vádolt a tiltakozó megmozdulások megindításával, konkrétan a Hizb ut-Tahrír al-Iszlámi (Iszlám Felszabadítás Pártja) betiltott terrorszervezetet, amelynek szóvivője ugyanakkor cáfolta az elnök állítását.


Üzbegisztán az Egyesült Államok szövetségese az Irak elleni hadműveletben. A Nyugat ugyanakkor azzal vádolja az 1989 óta uralmon lévő elnököt, hogy durván megsérti az emberi jogokat. Értesülések szerint meghaladja a hatezret a vallási vagy politikai okokból bebörtönzöttek száma.


Az EBESZ az emberi jogok betartására szólította fel a feleket


Az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBESZ) taskenti képviselője az erő alkalmazásáról való lemondásra és az emberi jogok alapelveinek tiszteletben tartására kérte a kelet-üzbegisztáni véres konfliktusban érintett összes felet. Miroslav Jenea közleményében arra intette az üzbég kormányt, hogy “tanúsítson mérsékletet, és vegye figyelembe a zavargásokba belesodródottak emberi jogait”.

Címkék: külföld