Magyar Péter is Kulja András és dönthet az egészségügyi biztosnak készülő Várhelyi Olivér sorsáról

Két bizottság dönt a magyar biztos sorsáról. Az egyikben Magyar ül, a másiknak Kulja az alelnöke. Ők dönthetnek arról, visszadobják-e Várhelyit.

Ursula von der Leyen egészségügyért és állatjólétért felelős biztosnak jelölte Várhelyi Olivért, aki az előző bizottságban a sokkal fajsúlyosabb bővítési portfóliót vitte. Hamarosan elkezdődnek a biztosok meghallgatásai is.

Az Euractiv egészségügyi hírlevele most arról ír, hogy megvan, melyik bizottságok hallgathatják meg Várhelyit a november negyedikén kezdődő meghallgatásokon.

Eszerint Várhelyit két nagy szakbizottság, az egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős ENVI és az agrárügyi AGRI hallgathatja meg. Ehhez csatlakozhatnak majd a nőügyi, az ipari és a közegészségügyi bizottságok is, de nem ők fognak szavazni az ügyben.

A meghallgatásokban fontos szerepe lesz két tiszás képviselőnek is. Magyar Péter az AGRI bizottság rendes tagja, Kulja András pedig az ENVI bizottság egyik alelnöke. Ez a két bizottság szavaz majd Várhelyi alkalmasságáról, mielőtt a teljes bizottságról szavazna a teljes Európai Parlament. Ha ezekben a bizottságokban visszadobják Várhelyit, a magyar miniszterelnöknek a gyakorlatban új biztost kell jelölnie, bár a kormány régóta szivárogtatja, hogy ebben az esetben megakasztanák az új bizottság létrejöttét és sokáig nem jelölnének senkit.

A két bizottság az EU4health program költségvetésének megvágásáról és az antimikrobiális „csöndes epidémiáról” is kérdezhetik majd Várhelyit amellett, hogy felmérik, pontosan mekkora tudása van az egészségügyi témákról.