Ez a néma segélykiáltás buktatja le a bántalmazókat világszerte

A pár év alatt globálisan elterjedt segélykérő kézjel segített nemrég egy kaposvári bántalmazó elfogásában.

Különös kaposvári esetről számolt be a rendőrség a múlt héten. Egy fiatal nő bántalmazásra utaló kézjellel kért segítséget egy ruhabolt eladójától. A történteket az üzlet biztonsági kamerája is rögzítette, a rendőrség pedig közzétette a felvételt. A kézjel, amelyet az áldozat alkalmazott mindössze három egyszerű mozdulatból áll:

  1. függőlegesen, összezárt ujjakkal, észrevétlenül felemelte a tenyerét,
  2. a hüvelykujját behajtotta,
  3. majd ráhajtotta a maradék négy ujját úgy, hogy a keze ökölbe szoruljon.

Az áldozat tehát annyit tett, hogy az őt kísérő férfi jelenlétében összeszedte a bátorságát, és némán jelzett a ruhabolti eladónőnek. Ez pont elég volt arra, hogy utóbbi megértse a helyzetet, és feltűnés nélkül hívja a rendőrséget. A múlt heti közlemény szerint a rendőrök pár perccel ezután a helyszínen voltak, a 23 éves férfit elfogták, majd kapcsolati erőszak megalapozott gyanúja miatt kihallgatták, őrizetbe vették, és a megelőző távoltartásról is intézkedtek.

Annak, hogy ez így történhetett, számos oka és előzménye van, és ezek közül csak az egyik, hogy a rendőrség évek óta igyekszik tudatosítani a kapcsolaton belüli erőszakra utaló jelzést, és társadalmi kampányt is indított annak elterjesztése céljából. A bántalmazó férfi elfogásához azonban az is kellett, hogy

A Signal for Help elnevezésű programot 2020 áprilisában indították el Kanadában a Canadian Women’s Fundation szakemberei. Ezt azzal indokolták, hogy az olyan katasztrófahelyzetekben, amilyennek a koronavírus-járvány akkoriban látszott, bizonyítottan növekszik a nemi alapokon nyugvó erőszakos bűncselekmények száma. A bonyolult karanténszabályok, vagy a háztartások önkéntes elszigetelődése pedig eleve növelte a kockázatot a bántalmazó kapcsolatokban élők számára.

A szervezet honlapjáról kiderül, hogy az egyszerű kézjelzést eredetileg úgy tervezték meg, hogy a segélykérés videóhíváson keresztül némán átadható legyen. Ebben a kanadai oktatóvideóban például egy banános süti receptjének átadása ürügyén játsszák el a néma segélykiáltást:

A jelek szerint éppen az segített a módszer elterjedésében, hogy videóra optimalizálták. Az olyan népszerű, globális videómegosztók, mint a Tiktok vagy a Youtube, gondoskodtak arról, hogy virálisan terjedjen az új segélykérő módszer, és minél gyorsabban, minél szélesebb körben ismertté váljon. Jó eséllyel így jutott el a kaposvári ruhabolti eladónőhöz is.

A magyar rendőrség szintén időben felfigyelt az új lehetőségre, és már 2021-ben sajtótájékoztatón mutatta be az új segélykérési módszert, valamint társadalmi kampányt indított a kézjel elterjesztése érdekében.

A magyar rendőrség számára nem csupán egy új segítségkérő módszerről van szó, hanem az általa kifejtett nevelő hatásról is, amely megtanítja embertársainkat arra, hogyan figyeljünk egymásra, hogyan vegyük észre a bajbajutottakat magunk körül a rohanó világban, és hogyan nyújtsunk segítséget csendben a megfélemlítettek biztonságát védve

– írta lapunk érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság. Levelükből kiderül az is, hogy a néma kézjelzéssel akár a közelben lévő rendőrhöz is fordulhatnak az áldozatok szükség esetén.

Muszáj rögtön rendőrt hívni, ha ilyen segélykérést ad valaki? – a Canadian Women’s Fundation erről szóló tájékoztatója szerint nem feltétlenül. A jelzés azt jelenti inkább: „Közelíts meg biztonságosan!”

A kanadai nőszervezet szándéka szerint a jelzés nem arra való, hogy azonnal a hatóságokhoz rohanjunk, mivel az azt használó nő vagy férfi számos dolgot jelezni akarhat. Lehet, hogy beszélgetni akar, vagy információt szeretne, de valóban kérhet közvetlen segítséget is. – Lehet, hogy a segélykérő azt szeretné, hogy hívják a hatóságokat, de ne feltételezzük, hogy ezt akarja, vagy erre van szüksége. Hagyjuk, hogy ő irányítson – olvasható a kanadai ötletgazdák tájékoztatásában.

A kanadai nőszervezet arra is figyelmeztet, hogy a segélykérő kézjel nem csodaszer. Mivel a jel széles körben ismertté vált, fennáll annak a veszélye, hogy a bántalmazók is ismerik, és ez különösen akkor jelenthet problémát, ha az áldozatot a bántalmazója szoros megfigyelés alatt tartja. Az ilyen áldozatoknál ugyanis előfordulhat, hogy nem érzik magukat eléggé biztonságban a kézjel használatához.

Bántalmazással szemben sajnos egyelőre nem létezik olyan megoldás, amely minden ember számára és minden helyzetben egyformán alkalmazható. A segélykérő kézjel olyan eszköz, amivel egyes áldozatok bizonyos helyzetekben képesek lehetnek úgy segítséget kérni, hogy azzal legalább digitális nyomot ne hagyjanak maguk után.

A segélykérő kézjel hivatalosan nem része egyetlen jelnyelvnek sem, kialakítás során azonban a megalkotói konzultáltak jelnyelvi szakértőkkel is.