Orbán Viktort méltató szenátort jelölt meg alelnökének Donald Trump

James David Vance ohiói republikánus szenátor az állami egyetemek alapítványokba szervezését dicsérte korábban.

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt hétfőn a várakozásoknak megfelelően megnevezte azt a politikust, akit az alelnöki poszton látna szívesen megválasztása esetén. Ez a politikus James David Vance ohiói republikánus amerikai szenátor, aki korábban ugyan keserűen bírálta a korábbi elnököt, de azóta az egyik legkövetkezetesebb támogatójává lépett elő.

Donald Trump a hírt a saját alapítású közösség médiaplatformján osztotta meg.

Hosszas mérlegelés és gondolkodás után, valamint sok más személy óriási tehetségét is figyelembe véve úgy döntöttem, hogy az Egyesült Államok alelnöki posztjának betöltésére a legalkalmasabb személy J. D. Vance szenátor a nagy Ohio államból

– jelentette be Trump a Truth Social platformon.

J. D. Vance neve a magyar nyilvánosságban onnan lehet ismerős, hogy egy alkalommal hosszan méltatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikai képességeit, különös tekintettel az állami egyetemek alapítványokba való kiszervezésével összefüggésben.

Az emlékezetes interjúban a CBS televízió műsorvezetője úgy vezette fel a témát, hogy Orbán „átvette az irányítást az egyetemek felett” és olyan közalapítványokba szervezte ki azokat, amelyeket a szövetségesei vezetnek, valamint újraírta az alkotmányt, semlegesítette a bíróságokat és megpróbálja ellenőrizni a médiát. „Ön is ezt szorgalmazza az Egyesült Államokban?” – hangzott el a kérdés Vance számára. A politikus erre úgy válaszolt: teljesen észszerű dolog az, hogy az adófizetők valamilyen módon befolyásolni szeretnék az adókból fenntartott egyetemek működését.

  [Orbán] hozott néhány okos döntést, amelyből tanulhatnánk az Egyesült Államokban

– tette hozzá Vance, aki szerint az amerikai egyetemeket „baloldali” alapítványok irányítják az adófizetők helyett, és erre jó megoldás a politikai döntés.

Vance jelölése meglepetést nem hozott, bennfentes pletykák már hónapokkal ezelőtt őt valószínűsítették Trump lehetséges alelnökjelöltjeként.