Vitézy három dolgot tart elengedhetetlennek az újraszámláláson

Megfogalmazta feltételeit.

Három pontban összegezte Vitézy Dávid, miket tart elengedhetetlennek az érvényes főpolgármesteri szavazólapok újraszámlálásával kapcsolatban. Ahogy vasárnap megírtuk: a Kúria döntése értelmében újra kell számolni a főpolgármester-választáson leadott összes érvényes szavazatot. A Nemzeti Választási Bizottságnak ezt ezen a héten le kell bonyolítania.

A Vitézy által megfogalmazott feltételek a következők:

  1. „A szavazólapokat tartalmazó urnákat a jogszabályok szerint lezártan őrzik a 23 kerület polgármesteri hivatalaiban a választás óta a kerületi helyi választási irodák. A lezárt urnák felnyitása csak a kellő garanciális elemek mellett történhet: az NVB delegáltak, a sajtó és a három, a szavazólapokon választható főpolgármester-jelölt (Grundtner András, Karácsony Gergely és Vitézy Dávid) által delegált megfigyelők jelenlétében.
  2. Minden kerületben meg kell arról győződnie a nyilvánosságnak és a delegáltaknak, megfigyelőknek egyaránt, hogy kellő biztonsággal kizárható-e, hogy a szavazólapokhoz bárki hozzáférhetett a kerületi polgármesteri hivatalok épületeiben, ahol eddig őrizték azokat.
  3. Az újraszámlálások során végig, minden kerületben biztosítani kell a lehető legszélesebb nyilvánosságot; a sajtó és a három főpolgármester-jelölt megfigyelőinek részvételét, ahogy azt is, hogy a megfigyelők esetleges észrevételei és panaszai azonnal jegyzőkönyvezve legyenek az NVB számára.”

A posztban Karácsony Gergely kihívója egyúttal jelezte: bízik abban, hogy ezek a feltételek a jelenlegi főpolgármester számára is elfogadhatók, és ő készen áll arra, hogy vele közösen is képviselje ezeket a nyilvánosság és a Nemzeti Választási Bizottság felé.