Orbán: Egyetlen komoly ember sem állíthatja, hogy Oroszország meg akarja támadni a NATO-t

Német lapnak adott interjút a magyar miniszterelnök.

Interjút adott a Die Weltnek Orbán Viktor, a német lapnak a magyar miniszterelnök a Vlagyimir Putyinhoz tett látogatása kapcsán azt mondta, primitív megközelítésnek tartja az uniós politikusok azon érvelését, hogy az ilyen utazások megosztják Európát, és azt mutatják az orosz elnöknek, hogy az EU nem egységes álláspontot képvisel.

Öt főszereplője van ennek a nagyon bonyolult helyzetnek, kettővel már találkozam. Ezek az ukránok, az oroszok, az Amerikai Egyesült Államok, Kína és az Európai Unió. Ez nem csak egy kijevi és moszkvai utazás volt. Ennél tovább megy

– fogalmazott. A magyar miniszterelnök szerint a probléma az, hogy sok európai politikus azonnal száz százalékos megoldást akar, ez viszont nem létezik. A békéhez vezető út ott kezdődik, hogy azok, akik háborúban állnak vagy háborúhoz közel állnak, békét akarnak, vélekedett, majd hozzátette: a háború bizonyos emberek döntésének az eredménye. Példaként hozta, hogy Kínának van egy béketerve, míg Amerikának háborús politikája, Európa viszont az amerikai álláspontot másolja szerint.

Arra kérdésre, milyen érzés kezet fogni a sokak által háborús bűnösnek tartott Putyinnal, Orbán azt mondta: először azt kell megérteni, hogy a háború nem dönti el, kinek van igaza, és kinek nincs. Úgy véli, mindkét oldalnak vannak érvei arra, miért észszerű háborút indítani. Végül megjegyezte, hogy az újságíró által feltett kérdés fontos kérdés – de „holnap, nem ma”.

Azzal kapcsolatban, hogy a háború kitörését követően Emmanuel Macron vagy Olaf Scholz tárgyalási szándékai az orosz elnökkel nem vezettek túl sok sikerre, a miniszterelnök azt mondta, ezek két éve történtek, jelenleg viszont két és fél éve háború zajlik, így pszichológiailag, politikailag és morálisan is minden más.

Az orosz hadsereg megtámadhat egy NATO-tagállamot – erről a lehetőségről a háború kitörése óta beszélünk, így a Welt újságírója arra volt kíváncsi, beszélt-e a kérdésről Orbán Putyinnal. A magyar miniszterelnök azt felelte:

Nem szeretek nevetséges lenni. Egyetlen komoly ember sem állíthatja, hogy Oroszországnak szándékában áll megtámadni a NATO-t.

Hogy miért ilyen biztos ebben? „Ismerem az oroszokat. Mások, mint mi. Más a történelmük, más a kultúrájuk, mások az ösztöneik és a hozzáállásuk is. Viszont racionálisak.”

Az interjúban szó esett még az alábbiakról is: