Le Pen és Salvini pártja is csatlakozik a Patrióták Európáért frakcióhoz

Kilencre nőtt a tagok száma.

Vitályos Eszter kormányszóvivő a hétfő délelőtti kormányinfón jelentette be, hogy Marine Le Pen pártja, a francia Nemzeti Tömörülés – amely a francia választások második fordulójában meglepetésre a harmadik helyres szorult – is csatlakozik a Patrióták Európáért frakcióhoz. Korábban Hidvéghi Balázs fideszes politikus is erről posztolt Facebook-oldalán, a bejegyzésében azt írta: a csatlakozást Jordan Bardella, a párt elnöke jelentette be.

Ezzel már kilencre nőtt a tagok száma és még nincs vége!

– értékelt Hidvéghi.

Az olasz Liga párt vezetője, Matteo Salvini szintén hétfőn jelentette be, hogy csatlakozik a Patriótákhoz. Salvini X-en közzétett posztjában azt írta: „hosszú munka után a Ligával együtt megszületik a Patrióták nagy csoportja, amely meghatározó lesz Európa jövőjének megváltoztatásában”.

Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babis, a Fidesz, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a cseh ANO elnöke két hete jelentették be, hogy új pártcsaládot hoznak létre Patrióták Európáért néven. A magyar miniszterelnök pedig múlt szombaton Azerbajdzsánban jelentette be, hogy a Patrióták Európáért már hétfőn megalakulhat, és rögtön a harmadik legerősebb EP-frakció lesz.

Ez idáig a belga Vlaams Belang (Flamand érdek), a portugál Chega párt jelezte, hogy belép a frakcióba, majd a spanyol Vox nyilatkozott úgy, hogy csatlakozik a pártcsaládhoz, pénteken a novemberi hollandiai választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) közölte csatlakozási szándékát, szombaton a Dán Néppárt jelentette be, hogy csatlakozik a Patrióták Európáért szövetséghez.

Az európai parlamenti képviselőcsoport létrehozásához hét tagállamból legalább 23 képviselő szükséges.