Maruzsa szerint ezermilliárd forintnyi iskolafejlesztés indult el 2018 óta

Néhány fejlesztést 2022 után ugyan le kellett állítani, mondta, de az államtitkár reménykedik.

Csaknem ötezer helyszínen mintegy ezermilliárd forintnyi iskolafejlesztési beruházás indult el 2018 óta – mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár egy iskola-felújításhoz kapcsolódó ünnepségen szerdán a Fejér megyei Kulcs településen. Maruzsa ugyanakkor azt sem hallgatta el az, hogy

2022-től a kormánynak több fejlesztést fel kellett függeszteni.  Az államtitkár reméli azonban, hogy hamarosan azok is újraindulhatnak.

Az MTI tudósítása szerint az államtitkár arról is beszélt, hogy amiért 2030-ig minden évben biztosított lesz a pedagógusok béremelése „az Európai Bizottsággal együttműködésben”. Hozzátette, az idei átlagosan 32,2 százalékos emelés után a következő években újabb emelések jönnek.

Maruzsa számszerűsítette is a dolgot: közlése szerint idén 340 milliárd forintot fordítottak béremelésre a köznevelésben és a szakképzésben, és megkapták az Európai Bizottságtól az uniós hozzájárulás első részletét is, ami 184 milliárd forint. Ez a 2024-re tervezett összeg 54 százaléka. Hozzátette, a teljes bérfejlesztési program 2030-ig 5625 milliárd forintot igényel, amihez az Európai Unió 700 milliárddal járul hozzá.

Tavaly a DK-s országgyúlési képviselő, Vadai Ágnes írásbali kérdéssel kérte ki az Országgyűléstől a befagyasztott beruházások listáját. A 270 felfüggesztett beruházást tartalmazó, tavaly júniusban nyilvánosságra hozott tételes listán számos iskolafejlesztési program is szerepel.