Megszüntetné a kormány a kötelező munkahelyi orvosi vizsgálatot

Kevesebb orvosi vizsgálat, kevesebb adminisztráció.

Megszűnhet a kötelező munkahelyi orvosi vizsgálat – írja az atv.hu egy Semjén Zsolt által az éjszaka folyamán benyújtott törvénymódosítási javaslatra hivatkozva.

A munkáltatók és a munkavállalók adminisztratív terheinek csökkentése érdekében a munkaköri alkalmasság vizsgálata tekintetében általános jelleggel megszűnik a kötelező orvosi vizsgálat – olvasható a törvényjavaslatban, amely  „A hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról” címet viseli.

Jogszabály ettől még meghatározhat olyan munkaköröket és foglalkozásokat, amelyek esetében a továbbiakban is kötelező lesz az orvosi vizsgálat, illetve a munkáltató maga is előírhatja ugyanezt a saját döntésével.

A munkaköri alkalmassági vizsgálatot a munkáltató mindkét esetben továbbra is ingyenesen lenne köteles biztosítani – derült ki a javaslatból.

A törvényjavaslat indoklásában az áll: „A változó életviszonyok a jogszabályok folyamatos felülvizsgálatát, tartalmának újragondolását igénylik. Az új szabályok megalkotásakor azonban olyan intézkedéseket kell tenni, olyan javaslatokat kell kidolgozni, ami az emberek hétköznapi ügyeinek intézését egyszerűbbé tudják tenni”.