Szélsőjobboldali tevékenységei miatt betiltatná a Magyar Önvédelmi Egyesületet a roma önkormányzat

Lakatos Oszkár már egy indítványt is eljuttatott az ügyészséghez.

Az Országos Roma Önkormányzat (OTÖ) megítélése szerint a Magyar Önvédelmi Egyesület nevű szervezet olyan tevékenységet végez, ami sérti a roma nemzetiséghez tartozó személyek egyenlő emberi méltósághoz való jogát, ezért feloszlatnák a szélsőjobboldalinak titulált szervezetet – írja a Népszava. Lakatos Oszkár, az ORÖ általános elnökhelyettese e célből már egy indítványt is benyújtott az ügyészséghez, hogy az indítson törvényességi felügyeleti vizsgálatot, és kezdeményezze az egyesület feloszlatását a bíróságon.

Lakatos a benyújtott dokumentumban arról ír, hogy a Magyar Önvédelmi Egyesület a korábban feloszlatott Szebb Jövőért Egyesület „szellemiségét átvéve, annak fizikai megnyilvánulásait folytatva, erősítve olyan tevékenységet végez, illetve olyan magatartást tanúsít, amely sérti a roma nemzetiséghez tartozó személyek egyenlő emberi méltósághoz való jogát”.

A Szebb Jövőért Egyesület úgy jön képbe, hogy annak a 2014-ben feloszlatott szervezetnek szintén az a László Attila a vezetője, aki most a Magyar Önvédelmi Egyesületet is irányítja. Ez az egyesület működteti a Magyar Önvédelmi Mozgalomat, ami a Népszava megjegyzése szerint a hajdani jobbikos (2009-ben jogerős bírósági döntéssel feloszlatott) Magyar Gárda egyik utódszervezetének tekinthető.

„A Magyar Önvédelmi Egyesület úgynevezett sétái a bűnözés ellen, a Mi Hazánk által meghirdetett tüntetéseken való demonstratív részvétel, a tagjai által viselt formaruha (egyenruha) alkalmas arra, hogy a roma közösségek tagjaiban félelmet keltsenek, felerősítsék a romákkal szembeni indulatokat. A Magyar Önvédelmi Egyesület nyíltan romaellenes nézeteket vall, tevékenysége a szélsőséges nézetek terjesztésére, helyi roma közösségek provokálására és zaklatására is erőteljesen kiterjed” – olvasható még Lakatos Oszkár indítványában, ami arra is kitér, hogy az egyesület működése sérti az alaptörvényben biztosított alapvető emberi jogokat, továbbbá szembemegy az ország nemzetközi emberi jogi kötelezettségvállalásaival.